Tomáš Stupavský Kultúra

V galérii Francúzskeho inštitútu si môžete pozrieť vtipné obrazy Jaroslava Jelenka

Prepojenie Jaroslava Jeleneka je názov výstavy v galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Sú to vtipné maľované obrazy, v ktorých bizarne prepája francúzske a slovenské reálie.

Ilustračný obrázok k článku V galérii Francúzskeho inštitútu si môžete pozrieť vtipné obrazy Jaroslava Jelenka
Zdroj: TASR

„Typický Francúz má v ruke francúzsky kľúč a ide do obchodu po francúzske zemiaky,“ komentoval na stredajšej vernisáži (4.2.) autor svoju inšpiráciu a zabával návštevníkov v zaplnenej galérii.

Optimistické pestrofarebné obrazy nazval Tour de France, Louvre, Palmy v Cannes, Utajený čašník, Privatizácia, Dosť bolo vlády chlapov, Nekonečno, Rozpačití, Chuťovky, Všetky som zviezol či Vo vani je najlepšie.

Jaroslav Jelenek (1946) v rodnej Bratislave študoval na Slovenskej vysokej škole technickej. Je svojrázny výtvarník – inteligentný, jemne ironický, ale hlavne zábavný. Také sú i jeho obrazy inšpirované životom, majú príbeh a podobajú sa aforizmom – z malej iskry dokáže vykresať milé a vtipné obrázky.

Jeho nadľahčený humor človeka obohacuje, pretože vtip a irónia nás očisťujú. Venuje sa prevažne maľbe a kresbe. Dominantou jeho obrazov je zámerne štylizovaná ľudská figúra. Okrem Slovenska mal výstavy v Prahe, Brne, Mníchove či Paríži. Táto potrvá do 27. februára.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM