Rôzne

V Dunajskej Lužnej hrozí zlikvidovanie zdroja pitnej vody, tvrdia aktivisti

Obec sa už podľa aktivistov roky usiluje o to, aby bol vodárenský zdroj na Vodárenskej ulici zrušený a všetko smeruje k tomu, aby sa tak aj stalo a zvíťazil tlak podnikateľských subjektov.

Ilustračný obrázok k článku V Dunajskej Lužnej hrozí zlikvidovanie zdroja pitnej vody, tvrdia aktivisti
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

V Dunajskej Lužnej v okrese Senec hrozí zlikvidovanie zdroja pitnej vody. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil predseda Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát Peter Ďuriš. Obec sa podľa neho už roky usiluje o to, aby bol vodárenský zdroj pri Vodárenskej ulici zrušený a všetko smeruje k tomu, aby sa tak napokon stalo a zvíťazil tlak podnikateľských subjektov. Starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík však tieto tvrdenia odmieta.

Petícia za zachovanie zdroja

Ďuriš poukazuje na to, že obec opakovane žiadala o zúženie ochranného pásma okolo tohto zdroja. V roku 2009 bol podľa jeho slov v prvom ochrannom pásme, kde je úplný zákaz výstavby, vztýčený stožiar. „V roku 2012 bolo v ochrannom pásme vybudované ihrisko, zrušené oplotenie prvého ochranného pásma a zbúraná príjazdová cesta k vodárenskému zdroju. Toto všetko je v rozpore so zákonom,“ tvrdí Ďuriš.

Ako podotkol, „na nedávnom obecnom zastupiteľstve niektorí poslanci odhlasovali podpis dodatku k zmluve s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS), ktorým vyňali vodárenský zdroj z jej prevádzky. BVS totiž požadovala uvedenie do zákonného stavu. Začiatkom júla bol vymenený doterajší prevádzkovateľ za nového,“ spresnil Ďuriš. Jediným cieľom podľa jeho slov teraz je, aby nový prevádzkovateľ nekonal.

Advokát, špecialista na energetiku a vodné hospodárstvo Rastislav Hanulák upozornil, že pokiaľ na zdroji pitnej vody nebude vykonaný do konca roku 2018 hydrologický prieskum a riadny posudok, tak zanikajú všetky povolenia na jeho prevádzku. „De facto dôjde k jeho zrušeniu i ochranných pasiem. Ten pozemok bude voľný, aby tu mohla nastať akákoľvek výstavba,“ vysvetlil. V obci preto spustili petíciu za zachovanie tohto vodárenského zdroja. Aktivisti totiž upozorňujú, že pozemky v centre obce sú dlhodobo záujmom podnikateľských skupín.

Zúžia ochranné pásmo?

Starosta Dunajskej Lužnej uviedol, že tento vodárenský zdroj už viac ako 15 rokov nezabezpečuje dodávku pitnej vody, a to hlavne z kapacitných dôvodov. Sto percent dodávky zabezpečuje BVS prostredníctvom diaľkovodu zo Šamorína.

„Dodatkom k zmluve so súčasným dodávateľom sa vôbec nič nezmenilo. Vodárenský zdroj v Dunajskej Lužnej nie je ohrozený a tiež nie je nijako ohrozené zásobovanie pitnou vodou. Nedošlo k žiadnemu vypovedaniu zmluvy s BVS. Vzhľadom na to, že obec hľadá využitie jestvujúceho zdroja vody, súbežne zabezpečila prevádzku (nefunkčného zdroja) prostredníctvom oprávnenej osoby,“ skonštatoval.

Ako tvrdí, záujem obce o zníženie ochranného pásma pretrváva už od roku 2012, keď obec požiadala písomne BVS o využitie plôch ochranného pásma vodného zdroja na účely tréningového ihriska a športu. K ďalšiemu zúženiu ochranného pásma podľa neho zatiaľ nedošlo a o likvidácii vodného zdroja sa podľa neho nikdy ani len neuvažovalo. Nejaví sa mu však opodstatnená vzdialenosť ochranného pásma 47 metrov, keď z ostatných troch strán má tri, sedem a desať metrov.

BVS uviedla, že obec povolila realizáciu stavebných prác v I. ochrannom pásme vodárenského zdroja. Podľa vodární je to však v rozpore s rozhodnutím vydaným Obvodným úradom životného prostredia v Senci. Stavebnou činnosťou podľa BVS došlo k znehodnoteniu ochranného pásma do takej miery, že v súčasnosti nevyhovuje požiadavkám, ktoré stanovuje vyhláška envirorezortu.

„Na túto skutočnosť BVS obec viackrát upozornila. Z uvedených dôvodov BVS od júna 2017 pre potreby obce zabezpečuje už iba prevádzku verejného vodovodu zásobovaného z Vodárenského zdroja Šamorín, ktorý kapacitne vyhovuje súčasným potrebám,“ uviedla BVS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM