Tomáš Stupavský Samospráva

V Devínskom ramene bude po takmer 50 rokoch opäť prúdiť voda. Ochranári avizujú menej komárov a viacej rýb

Devínske rameno v Bratislave po takmer 50 rokoch opäť ožíva. Ochranári v spolupráci s ministerstvom životného prostredia, vodohospodármi a viacerými odborníkmi ho po rokoch príprav a dvoch mesiacoch realizácie prác revitalizovali a prepojili s hlavným tokom Dunaja.

Ilustračný obrázok k článku V Devínskom ramene bude po takmer 50 rokoch opäť prúdiť voda. Ochranári avizujú menej komárov a viacej rýb
Zdroj: TASR

Už o pár týždňov, keď hladina rieky stúpne, v ňom bude opäť prúdiť voda.

Začiatok Devínskeho ramena je v blízkosti sútoku rieky Dunaja a Moravy. Hoci obmýva Slovanský ostrov, voda sa sem za posledné roky dostáva len zriedka, aj to len pri vysokej hladine Dunaja. V ramene totiž bola doteraz väčšinou stojatá voda alebo bolo úplne suché. Od februára preto začali ochranári spolu s vodohospodármi pracovať na navrátení vody do jeho koryta. Po dvoch mesiacoch sa im to už takmer podarilo.

Dobrá spolupráca

„Robia sa už len terénne úpravy. Odstránili sme lokálne kamenné opevnenie na vtoku a výtoku a prehĺbili sme konce ramena, ktoré boli zanesené,“ priblížil Tomáš Kušík, predseda Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ), ktoré sa na revitalizácii ramena spolupodieľalo.

Podľa Kušíka by koryto ramena mala voda z Dunaja zaliať už o niekoľko týždňov, keď stúpne jeho hladina. „Voda tu bude pretekať a nebudú sa v ňom ukladať usadeniny. Rameno nebude tiež vysychať a prehrievať sa,“ vysvetlil. Pocítiť by to mali aj obyvatelia bratislavskej mestskej časti Devín, a to najmä úbytkom komárov.

Ochranári tvrdia, že v stojatej a prehriatej vode sa komárom darí, v tečúcej vode je ich zas radikálne menej. Má to pomôcť aj rybám, ktoré ramená riek vyhľadávajú na rozmnožovanie. Tečúca voda v koryte zvýši tiež zásobovanie lužných lesov vodou a živinami. „Je to aj protipovodňová ochrana, pretože sa má zlepšiť prietok v tejto lokalite,“ vysvetlil Kušík.

Ministra životného prostredia Petra Žigu, ktorý si dnes pozrel finálne úpravy v ramene, teší, že aj tento projekt je výsledkom dobrej spolupráce rezortu životného prostredia s tretím sektorom. Ako povedal, „vraciame vodu aj do tohto ramena Dunaja, ktorá tu znova vleje život“.

Ďalšie plány

Starostka Devína Ľubica Kolková už niekoľko rokov pozorovala, ako voda zo Slovanského ostrova ustupuje. „Teraz sa to zmení a opäť sa dostane voda do ostrova, ktorý je v najvyššom stupni ochrany,“ uviedla. Takto revitalizovať by sa podľa nej mali aj ramená v okolí ostrova Sihoť.

Ochranári aj vodohospodári avizujú, že v podobných projektoch budú pokračovať. „Chceme tak urobiť vo viacerých lokalitách, a to napríklad v oblasti Gabčíkova,“ spresnil Kušík. Doteraz sa BROZ podieľalo na revitalizácii Medveďovského ramena či ramien v okolí Dunajskej Stredy a Komárna.

Marián Supek, generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku, avizoval, že toto nie je ich posledná aktivita. „Chceme takýchto stavieb realizovať viacej, nakoniec sa nachádzajú aj vo Vodnom pláne Slovenska, ktorý by mal byť bilancovaný do konca roka. V rámci neho chceme odstrániť viacero migračných bariér a spraviť niektoré ďalšie opatrenia,“ dodal.

Projekt revitalizácie Devínskeho ramena stal 150-tisíc eur a bol financovaný z fondov Európskej únie, programu Life a rozpočtu ministerstva životného prostredia.

Devínske Rameno
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM