Maros Palesch Rôzne

V Devínskej Novej Vsi vyrobili polmiliónty Touareg

Bratislavský Volkswagen doteraz vyrobil 500.000 vozidiel kategorie SUV.

Jubilejné auto je určené zákazníkovi z Luxemburska. S počtom vyrobených 500.000 kusov je Touareg najvyrábanejším SUV-čkom VW SK.

Spomedzi všetkých 9 modelov automobilov vyrábaných od roku 1991 v Bratislave, ho s viac ako 777.000 vozidiel predstihol len Volkswagen Polo, ktorý sa v závode vyrábal v rokoch 1999 až 2007. V apríli 2010 pritom začal bratislavský závod ako prvý spomedzi 61 závodov nemeckého koncernu na celom svete, so sériovou výrobou hybridného vozidla Touareg Hybrid.

SUV Touareg je vyrábané exkluzívne len vo VW SK. Hotové vozidlá zo Slovenska putujú zákazníkom do 148 krajín sveta, pričom každé z nich je vyrobené špeciálne na objednávku zákazníka. Spĺňať však musí aj technické požiadavky a normy jednotlivých trhov. Touareg sa preto vyrába vo viac ako 1.000.000 vari­áciách. Sú pritom krajiny, kam smeroval veľký počet Touaregov ako Nemecko, Čína, USA či Rusko, existuje však aj krajina, kam putoval len jeden jediný Touareg – na ostrovný štát Maurícius v Indickom oceáne.

Výroba úplne nového koncernového modelu a prvého SUV vozidla značky VW – Touarega sa začala v Bratislave v roku 2002. Jeho produkcia výrazne zasiahla do vzhľadu vtedajšieho areálu továrne. Vybudovaná bola nová montážna hala s rozlohou 21 futbalových ihrísk, nová karosáreň s laserovými automatickými zváracími stanicami. Skonštruovaná bola tiež unikátna lanovka – prototyp vyrobený špeciálne pre VW SK, ktorá preváža vozidlá z montážnej haly na testovaciu dráhu a späť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM