Adriana Banásová Rôzne

V Devíne vznikla ochranárska iniciatíva

V predvečer 25. výročia prvých slobodných parlamentných volieb sa v Devíne stretli ochranári z rôznych častí Slovenska. Konštatovali, že za štvrťstoročie sa uskutočnilo v oblasti životného prostredia veľa pozitívnych zmien, v mnohom však došlo i k zhoršeniu oproti roku 1990.

Ilustračný obrázok k článku V Devíne vznikla ochranárska iniciatíva
Zdroj: TASR

O stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v sobotu (6.6.) informoval jeden z jeho účastníkov, poslanec Národnej rady SR, Mikuláš Huba. Akciu možno podľa neho označiť slovným spojením Devínska ochranárska iniciatíva. Podobné stretnutie sa konalo po dlhšom čase a nemalo by byť posledné, zdôvodnil.

Účastníkov stretnutia podľa Hubu napriek ideologickým, náboženským, etnickým, generačným a iným odlišnostiam spája znepokojenie z toho, čo sa deje s prostredím okolo nás.

„Pričom toto prostredie má charakter ako ekologický, tak aj mentálny, morálny, kultúrny či ľudskoprávny,“ zdôraznil s tým, že voľby v roku 1990 priviedli do slovenského parlamentu skupinu ochranárov, ktorí v ňom odviedli nemalý kus práce v prospech vyššie spomínaných hodnôt.

Nedostatočná pozornosť médií

Podľa účastníkov stretnutia sa zlepšila čistota ovzdušia, vôd a pôdy, ako i nemateriálne aspekty prostredia. Za horšiu oproti roku 1990 označili rastúcu spotrebnú náročnosť, neskromnosť, nedostatok sebareflexie i kritického myslenia, prevažujúcu ľahostajnosť k prostrediu, prejavy ekologického a kultúrneho barbarstva, bezcitnosť voči prírode, znásilňovanie krajiny, privatizáciu verejných priestorov, neznášanlivosť, ako i neadekvátne nízku autoritu ochranárov v spoločnosti.

„Tiež nedostatočnú spoluprácu a vzájomnú solidaritu, povrchnú pozornosť, ktorú tejto problematike venuje väčšina médií, všadeprítomnú skorumpovanosť úradníkov a environmentálnu negramotnosť mnohých politikov na centrálnej i miestnej úrovni, ale aj nedostatočnú reprezentáciu a uplatňovanie takýto myšlienok na všetkých úrovniach riadenia spoločnosti,“ doplnil Huba.

Medzi ochranármi, ktorí prišli do Devína, bol vysokoškolský pedagóg Juraj Mesík, vedecký pracovník Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Ján Topercer, predsedníčka Snemu SAV Ľubica Lacinová, trenčiansky ochranár Richard Medál, odborný pracovník Štátnej ochrany prírody z CHKO Biele Karpaty Drahoslav Stano, starostka Devína Ľubica Kolková, či napríklad národný cyklokooridnátor Peter Kľučka, informovala TASR ochranárka Ľubica Trubíniová.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM