Kultúra

V Danubiane otvoria v piatok výstavu aj o príbehoch emigrantov

V Danubiane Meulensteen Art Museum otvoria v piatok 28. októbra výstavu Partenza, ktorej autorkou je chorvátska výtvarníčka Renata Poljak.

Ilustračný obrázok k článku V Danubiane otvoria v piatok výstavu aj o príbehoch emigrantov
6
Galéria
Zdroj: internet

„Súčasťou výstavy budú fotografie, kresby a video z projektu Partenza. Zároveň na výstave predstavíme fotografie z projektu Modra,“ uviedla Martina Polakovičová z múzea Danubiana.

Symbolizuje osudy emigrantov

Hlavnou myšlienkou výstavy Partenza je ukázať krehkosť ľudskej existencie, ovplyvňovanej politickými, ekonomickými a spoločenskými zmenami, paralelne s príbehom emigrantov, ktorý sa v dejinách neustále opakuje.

Projekt Partenza totiž svojím názvom, ktorý v taliančine znamená odchod, a toto slovo sa využívalo aj v chorvátskom nárečí, symbolizuje osudy dvoch emigrantov. Chorvátsky príbeh, zobrazený na videu, je zo začiatku minulého storočia a africký zo začiatku tohto storočia.

O autorke výstavy

Renata Poljak, ktorá si tento rok pripomína 20. výročie od začatia svojej umeleckej tvorby, sa narodila v roku 1974 v Splite, kde študovala na Akadémii výtvarných umení. Neskôr absolvovala postgraduálny študijný pobyt na E.R.B.A.N. vo Francúzsku.

Práce vystavovala na samostatných aj skupinových výstavách, bienále a filmových festivaloch v Paríži, New Yorku, Montreale, Barcelone a v Chorvátsku.

Získala niekoľko ocenení, medzi nimi aj cenu T-HT, jedno z najvýznamnejších ocenení súčasného chorvátskeho umenia.

Výstava Partenza v Danubiane Meulensteen Art Museum potrvá do 29. januára 2017.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM