Kultúra

V Činohre SND mala premiéru hra Williama Shakespeara Richard III.

Richard III. je súčasťou cyklu Shakespearových hier. Tie sa obzerajú do anglických dejín, aby v nových súvislostiach interpretovali súčasnosť.

Ilustračný obrázok k článku V Činohre SND mala premiéru hra Williama Shakespeara Richard III.
Zdroj: www.snd.sk

Premiéru klasickej tragédie anglického dramatika Williama Shakespeara (1564–1616) Richard III. uviedla počas uplynulého víkendu Činohra Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Kde sa berie zlo?

„Je to veľmi zaľudnená a politicky zahustená hra. Z pôvodných 42 postáv sme urobili razantnú zmenu a ponechali hlavných nositeľov textu,“ povedal Martin Kubran, ktorý hru dramaturgicky pripravil s Miriam Kičiňovou. Podľa režiséra Martina Čičváka Richard III. je podobenstvo moci, ale nie je to politická hra. „Nechceli sme ju zneužiť na lokálny problém či nejakú politickú situáciu. Príbeh Richarda III. môžeme ukázať na modelovom správaní, ako sa človek hore dostáva aj cez svojich blízkych,“ zdôvodnil režisér.

V hlavnej úlohe sa predstaví Tomáš Maštalír. V ďalších sa na javisku striedajú Zuzana Fialová, Táňa Pauhofová, Anna Javorková, Dominika Kavaschová, Dano Heriban, Vladimír Obšil, Ondrej Kovaľ, Dávid Uzsák, Sáva Popovič, Tomáš Stopa a iní.

„Je to legendárna a veľakrát inscenovaná hra. Je to aj veľké dobrodružstvo. Snažili sme sa o čitateľný príbeh toho náročného textu, aj keď pri tom je veľa otázok. Napríklad, kde sa berie zlo, tlak ísť aj cez mŕtvoly. Také bezuzdné bačovanie vždy dobehne toho človeka. Máme na to veľa príkladov vo svete,“ prezradil Tomáš Maštalír, ktorý si veľké množstvo komplikovaného textu opakuje počúvaním nahrávky aj cestou v aute.

Kostýmy navrhol Francúz Georges Vafias, dramatizujúcu hudbu Ivan Acher, veľkú zrkadlovú pohyblivú scénu Tom Ciller.

Dejiny v nových súvislostiach

Podľa tvorcov inscenácie Richard III. je súčasťou cyklu Shakespearových hier. Tie sa obzerajú do anglických dejín, aby v nových súvislostiach interpretovali súčasnosť. Autor osudom jedného silného muža pomenoval osudy mnohých terajších silných mužov. Je to jednoduchá, ale veľmi účinná paralela.

Svet Shakespeara otvára cestu výraznej súčasnej interpretácii, v ktorej reálna postava Richarda III. nachádza svoje nové vyznenie a motivácie. Muž s fyzickým hendikepom, ktorý azda parafrázuje viac duševný hendikep. Muž, ktorý pre kráľovský trón vraždí aj deti a vláka do svojej siete krásne ženy, ale aj osamelý muž, ktorého prepadnú výčitky svedomia.

Shakespeare vytvoril veľkú štúdiu manipulácie s realitou, so ženami, s politickými špičkami, hry s mocou i hry vlastného presvedčenia o svojej dokonalosti. Na konci tejto cesty sú však vojna, osamelosť a občas aj chaos.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM