Kultúra

V centre Bratislavy vyrástli niekoľkometrové sochárske objekty

Počas dvoch desaťročí sa podujatie vyvinulo z malého domáceho s trinástimi slovenskými autormi do obrovského a prestížneho medzinárodného projektu.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bratislavy vyrástli niekoľkometrové sochárske objekty
Zdroj: TASR

Medzinárodné podujatie Socha a objekt XXI. predstavuje v Bratislave veľkú prehliadku prevažne aktuálneho výtvarného umenia. Ojedinelý projekt aj v medzinárodnom kontexte opäť umožňuje Bratislavčanom i návštevníkom mesta stretnúť sa s pestrým umením desiatok umelcov z 11 krajín. Záštitu nad ním prevzal prezident SR Andrej Kiska.

„Za 21 rokov sa vyvinulo toto podujatie z malého domáceho s 13 slovenskými autormi do obrovského a prestížneho medzinárodného projektu. Je slovenským paradoxom, že viac je známe a populárne v zahraničí než na Slovensku. Ale ja som veľmi rád, že napriek počiatočným značným ťažkostiam sa to podarilo realizovať,“ povedal hlavný organizátor projektu Viktor Hulík.

Výstava predstaví viac než 50 autorov z viacerých krajín s veľkorozmernými dielami v Grassalkovičovej záhrade a v ďalších deviatich galériách v centrálnej časti mesta.

Podľa Hulíka myšlienka organizovania prehliadok sochárskeho umenia vznikla v roku 1996. Vtedy najmä centrálna časť Bratislavy začala meniť svoju tvár. K tejto premene mesta prispelo aj výtvarné umenie v podobe výstavy Socha a objekt.

V Grassalkovičovej záhrade sú niekoľkometrové sochárske objekty trinástiich autorov zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Počtom 25 umelcov je najväčšia výstava Priestor a štruktúra v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy. Je to zároveň expozícia aj s najstaršími dielami.

Žlto-biele maľované objekty geometrických tvarov prezentuje maďarský výtvarník János Saxon Százs v Galérii Z. Jeho krajan István Haász použil rovnaké farby na geometrických obrazoch v Múzeu Milana Dobeša. Mladá bulharská sochárka Alexandra Ivanova predstavuje svoje drobnejšie kovové objekty v kultúrnom inštitúte svojej krajiny.

Poľský inštitút dal priestor rzeszowskej rodáčke Tamare Berdowskej a jej projektu Idea a Forma, kde okrem geometrickej kresby má priestorové objekty s mnohopočetnými kreslenými fóliami uloženými vedľa seba v stojanoch. Všetky výstavné priestory v galérii Umelka zaplnil geometrickými obrazmi a objektmi nemecký výtvarník Klaus Schoen.

Slovenskí autori okrem skupinovej výstavy v Grassalkovičovej záhrade majú samostatné prezentácie.

V galérii Statua manželia Zora a Štěpán Palovci vystavujú sklenené objekty, kreslené a maľované obrazy. Inštalácia s názvom Inak je doplnená laserovou projekciou. V komornej K Gallery majú prvú spoločnú výstavu domáci autori Mira Podmanická s Petrom Rollerom inšpirovanú Parížom.

Okrem uvedených krajín sú zastúpení autori z Argentíny, Rakúska, Francúzska, Švédska a Talianska. Väčšina výstav potrvá do konca augusta.

Čítajte aj: Bratislavská Galéria Z si výstavou a katalógom pripomína 20 rokov činnosti

Fotografia z minulého ročníka výstavy Socha a objekt

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM