Nina Táborská Rôzne

V centre Bratislavy si dnes môžete vyskúšať, aké je to spať na ulici

Nebudú zaspávať vo svojej posteli, ale pod holým nebom na zemi v centre mesta ako bezdomovci. Na Hurbanovom námestí v Bratislave si dnes ľudia na vlastnej koži vyskúšajú, aké je to nemať domov a prespať počas chladnej novembrovej noci bez strechy nad hlavou.

Ilustračný obrázok k článku V centre Bratislavy si dnes môžete vyskúšať, aké je to spať na ulici
Zdroj: TASR

Na ďalšom ročníku medzinárodnej akcie Noc vonku chcú takto verejne vyjadriť podporu 4-tisíc ľuďom v Bratislave, ktorí sa stali bezdomovcami.

„Možno sa pýtate, čo sa vaším spánkom na ulici zmení. Spoločne ukážeme kompetentným, že nám záleží na tom, aby sa závažný problém bezdomovectva začal riešiť koncepčne a aktívne. Zároveň si každý vyskúša ten pocit, keď prežijeme noc sami uprostred ulice, a ten sa nedá opísať, ale iba prežiť,“ tvrdí občianske združenie Vagus, ktoré s ľuďmi bez domova pracuje a ktoré akciu organizuje spolu s Katedrou sociálnej práce bratislavskej Univerzity Komenského.

Spálňa na Hurbanovom námestí

Akciu po minulé roky organizovali pred bratislavskou Starou tržnicou a napríklad vlani sa takto rozhodlo ustlať si pod holým nebom vyše 50 ľudí. Okolo polnoci, keď sa chystali spať, bolo vonku päť či šesť stupňov Celzia. Tento rok si ľudia svoju spálňu urobia z Hurbanovho námestia a spať sa bude pred Kostolom Najsvätejšej Trojice.

Pozrite si minuloročnú Noc vonku tu: Noc vonku: Pýtate sa, čo sa zmení spánkom na ulici? Nie všetko sa dá opísať, treba to zažiť

Vstupenkou na akciu sú trvanlivé potraviny v hodnote päť eur, prípadne spacák, deka alebo prikrývka. „Všetky vyzbierané potraviny a deky budú počas tejto zimy rozdané ľuďom bez domova,“ vysvetlili organizátori a poradili, že na samotný spánok si treba priniesť hlavne teplé oblečenie, spacák a prípadne podložku. Kartóny zabezpečia.

Aj tento rok bude samotnému spánku predchádzať sprievodný program. Na návštevníkov čaká diskusia s Michalom Havranom a predstavenie Franta Project, teda rapového projektu herca z Divadla bez domova.

Akcia Noc vonku sa tento rok koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Spolu s Bratislavou bude dnes prebiehať aj v 17 českých mestách.

Prečítajte si tiež: Prečo sa bezdomovectvo týka všetkých Bratislavčanov: 5 zásadných otázok a odpovedí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM