Nina Táborská Rôzne

V centrách môžu seniori zmysluplne tráviť svoj voľný čas. V Petržalke si môžu vybrať zo šiestich

Len Petržalka spravuje šesť denných centier, v ktorých môžu seniori tráviť svoj voľný čas. Široká škála možností centier, ale aj stovky seniorov, ktorí ich pravidelne navštevujú sú dôkazmi toho, že im treba ponúkať šance a vytvárať možnosti.

Ilustračný obrázok k článku V centrách môžu seniori zmysluplne tráviť svoj voľný čas. V Petržalke si môžu vybrať zo šiestich
Zdroj: TASR

Mestská časť Bratislava-Petržalka postupne zriadila a spravuje šesť denných centier. Seniori v nich majú každý pracovný deň možnosti na stretnutia a rôzne aktivity. Okrem tradičných ručných prác a spoločného sledovania televízie napríklad aj prácu s počítačom, prípadne notebookom a multifunkčným zariadením. S tým spojené aj surfovanie svetom internetu, či práca s digitálnym fotoaparátom.

Pri seniorských aktivitách sa mimoriadne osvedčila spolupráca so žiakmi základných škôl, ktorí najstaršiu generáciu Petržalčanov učili pracovať s počítačom a využívať moderné informačno-komunikačné technológie. Seniori sa tiež majú možnosť zúčastňovať prednášok na rôzne témy, jazykovo vzdelávať, chodiť na výlety po Slovensku, alebo sa venovať pohybovým aktivitám s cvičiteľkou. Ďalšími možnosťami pre zmysluplné trávenie času je napríklad sezónny zber liečivých bylín a vychádzky do prírody.

Prečítajte si tiež: Ružinov pozná svoj najdlhšie spolu žijúci manželský pár. Ťahajú to spolu už takmer 69 rokov

Najväčšie denné centrum, podľa počtu registrovaných členov, ale aj podľa rozlohy, je Denné centrum na Osuského 3. Šesť denných centier znamená pre seniorov šesť šancí ako každý deň aktívne tráviť svoj osobný čas. Najmladšie denné centrum Gercenová zriadila Petržalka v decembri 2012. Ostatné fungujú už 23 rokov.

Konkrétne DC Osuského 3, DC Vyšehradská 35, DC Haanova 8, DC Medveďova a DC Strečnianska 18. Denné centrá sú otvorené v pracovných dňoch, kedy majú seniori priestor aktívne tráviť voľný čas.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM