Michaela Katonová Rôzne

V BSK žijú viaceré dravce, verejnosti ich približuje plagát

Viaceré dravce sa prispôsobili životu v mestách, kde sa cítia bezpečnejšie ako vo voľnej krajine. Na území Bratislavského kraja to platí napríklad pre sokola myšiara, sokola sťahovavého a myšiarku ušatú. Priblížiť tieto vtáčie druhy je cieľom plagátu, ktorý vytvorila Ochrana dravcov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V BSK žijú viaceré dravce, verejnosti ich približuje plagát
Zdroj: TASR

Tlač a distribúciu plagátu podporil Bratislavský samosprávny kraj. Verejnosť by sa s ním mala čoskoro stretnúť na úradoch a školách. Informovala o tom výkonná riaditeľka mimovládnej organizácie Lucia Deutschová.

Ornitológovia chcú ľudí naučiť, ako dravce rozoznať. Snažia sa tiež poskytnúť informácie, kedy im pomôcť a akým spôsobom.

„Počas hniezdneho obdobia sa stretávame s tým, že verejnosť nájde opustené mláďa, ktorému chce pomôcť,“ priblížila Deutschová. Často je najlepšou pomocou, že ľudia mláďa nechajú tam, kde ho našli, prípadne vyložia na konár. „Mláďatá sa totiž krátky čas po vyletení z hniezda učia lietať a rodičia ich dokrmujú v blízkosti hniezda,“ ozrejmila.

Častým podnetom podľa Deutschovej býva aj zahniezdenie sokola myšiara na málo navštevovaných balkónoch, rôznych výklenkoch a otvoroch v stenách.

„Tento druh si hniezdo nestavia a využíva priestory, ktoré sú pre neho vhodné. Tak ako iné dravce i sokol myšiar je nesmierne užitočný. Preto občanov prosíme, aby krátke obdobie hniezdenia vydržali a nechali ich vyhniezdiť,“ doplnila.

Bratislavský samosprávny kraj prispel zo svojho rozpočtu na tlač dvetisíc plagátov, priblížil jeho predseda Pavol Frešo. V priebehu najbližších týždňov ich bude BSK distribuovať do všetkých svojich organizácií, prioritne do škôl. „Cieľom projektu je informovať verejnosť o tom, aké kroky treba podniknúť v prípade, že nájdu opustené vtáčatá či zranené dospelé dravce. Aj výskyt dravcov je jedným z indikátorov zdravého životného prostredia,“ uzavrel Frešo.

Prečítajte si tiež: Ako sa Ružinov zmenil za posledné štvrťstoročie?

Hľadá sa najlepšia stará mama Ružinova. Podmienkou je trvalý pobyt a aspoň jedno vnúča

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM