Kultúra

V bratislavskom Satelite nájdete novú výstavu. Predstavuje diela z keramických ateliérov v SR a ČR

Výber z keramickej tvorby najmladšej generácie slovenských a českých výtvarníkov, študentov Ateliéru keramiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a odboru keramika Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni možno spoznať v galérii dizajnu Satelit na výstave In Progress.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskom Satelite nájdete novú výstavu. Predstavuje diela z keramických ateliérov v SR a ČR
Zdroj: TASR

Sú to pestré podoby aktuálnej a originálnej tvorby mladých umelcov z ostatných niekoľkých rokov. Barbora Kloknerová vytvorila z keramiky Toaletný kufrík pre Hyeronima Bosha, Michaela Simethová Teslov transformátor, Martina Žilová sériu váz vo váze. Výstava potrvá do 22. marca.

Malé nádoby spestril Jerguš Gálik fotografiami a podpismi spevákov Karla Gotta, Pavla Haberu a Roba Kazíka. Zuzana Svatíková sériu hlbokých misiek Go(o)d bowls okrem vonkajších malieb doplnila na vnútornom okraji citátmi z Biblie. Lucia Kováčiková sa prezentuje vázou Pokušenie v mnohonásobnom zväčšení srdca a zubatým bielym žralokom. Štefan Sekáč vytvoril vázy v podobe polmetrových slepých nábojov.

Podľa kurátorky za slovenskú stranu Markéty Novákovej je to recipročný projekt, ktorý už bol vystavený v priestoroch spolupracujúcej partnerskej zahraničnej inštitúcie, v Galérii Ladislava Sutnara v Plzni. Medzinárodná výstava vytvára pole na porovnanie, hľadanie paralel a rozdielov vo výučbe, v prístupe alebo v použitých materiáloch a dostupných technológiách.

Prezentované práce reflektujú široké spektrum možností keramickej tvorby, od úžitkových dizajnérskych predmetov naprieč klasickými (liatie keramickej hmoty alebo porcelánu do sadrových foriem), novými (použitie CNC frézy), autorskými (natavovanie kameňa na porcelán a rôzne autorské kombinácie keramických materiálov) i alternatívnymi technológiami (aplikácia klasickej sklárskej techniky na keramiku) až po voľné objekty a inštalácie.

Diela sú vytvorené z porcelánu, kameniny, hrubozrnných šamotových hlín a ich kombinácií s ďalšími materiálmi až po presahy do iných médií tvorby. Výber predstavuje to najlepšie, čo vzniklo v týchto ateliéroch v poslednom období, v Plzni pod vedením Gabriela Vacha a v Bratislave pod vedením Daniela Piršča.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM