Kultúra

V bratislavskom Podhradí je výstava toho najlepšieho z Czech Press Photo za posledných 20 rokov

Reprezentatívna výstava z 20-ročnej prestížnej fotografickej súťaže Czech Press Photo je vo Výstavnom pavilóne Podhradie Slovenského národného múzea v Bratislave. Fotografie z rôznych kategórií tvoria unikátnu obrazovú kolekciu domáceho života a svetových udalostí počas ostatných 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskom Podhradí je výstava toho najlepšieho z Czech Press Photo za posledných 20 rokov
Zdroj: TASR

„Táto súťaž vznikla z túžby po 40 rokoch neslobody, aby fotografi mohli prejaviť svoju nezávislú tvorbu, prinášať obrazové udalosti bez požadovanej propagandy. Aby mohli prejaviť slobodu v dobe, keď sa komercionalizovali médiá. Nikdy sme sa necítili rozdelení, preto je súťaž prístupná pre českých aj slovenských autorov. Súťaži sa darí vďaka kvalitnej medzinárodnej porote, veľkému záujmu fotografov aj verejnosti. Veď výstavy v Prahe mávajú 40.000 návštev­níkov,“ povedala na utorkovej (3.11.) vernisáži kurátorka výstavy Daniela Mrázková.

Zároveň pripomenula, že projekt Czech Press Photo bude mať vlastný reprezentačný objekt, ktorý už stavajú a mal by byť otvorený v budúcom roku.

Na výstave To najlepšie z Czech Press Photo je výber 140 fotografií z pražskej premiéry, kde bolo vyše 500 záberov.

Napriek tomuto zníženiu je to veľká expozícia a pestrý prehľad najvýznamnejšieho domáceho a zahraničného diania vo vysokej dokumentárnej a umeleckej obrazovej kvalite.

Jej výpovednosť umocňujú obsiahlejšie texty pri každom zábere. Prinášajú nielen pohľady do novodobých politických udalostí a príbehov obyčajného človeka, ale aj dramatické situácie počas rekordných povodní v oboch našich krajinách.

Tiež brutalitu bojovníkov v uliciach Prahy proti globalizácii pri zasadnutí Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky, vyčíňanie neonacistov, katastrofy a utrpenie ľudí v krajinách tretieho sveta, radosť či smútok z olympiád a iných športových udalostí.

Okrem mnohých najvýznamnejších súčasných českých fotografov sú medzi ocenenými aj poprední slovenskí autori: Milan Kapusta (TASR), Pavol Majer (Sme), z Trendu Milan Illík a Maňo Štrauch, Matúš Zajac (.týždeň), Martin Bandžák (Magna) i voľní autori Martin Kollár, Mišo Bak, Tomáš Halász, Alan Hyža či Joe Klamar pracujúci pre Agence France Presse.

Výstava potrvá do 25. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM