Maros Palesch Rôzne

V bratislavskom Novom Meste sa bude vyučovať vietnamčina

BRATISLAVA. V blízkosti najväčšej vietnamskej komunity na Slovensku vzniká prvý výučbový program menšinového jazyka. Prvá slovenská škola s výučbou vietnamského jazyka bude v Novom Meste. Na výučbe vietnamčiny v škole na Odborárskej ulici sa mestská

Základná škola Odborárska sa nachádza v blízkosti Nobelovej ulice, kde podľa prieskumov žije najväčšia vietnamská komunita na Slovensku. Výučba bude okrem jazykového vzdelávania zahŕňať aj oboznamovanie detí s vietnamskou históriou, kultúrou a tradíciami.

**„Nové Mesto je a bude otvorené pre všetkých slušných ľudí bez rozdielu národnosti, farby pleti, či kultúry. Som rád, že prvenstvom v zavádzaní výučby vietnamčiny sa môže pochváliť práve naša mestská časť,“ **povedal starosta Rudolf Kusý. Starosta tiež ako prvý zo slovenských starostov otvoril referát pre oblasť ľudských práv a národnostných menšín.

„Sme hrdí, že práve našej komunite sa na Slovensku podarilo dosiahnuť tento historický precedens. Vietnamské komunity sú totiž v celej Európe vzorom úspešnej integrácie,“ povedal predseda Vietnamskej komunity Ngo The Luc.

Zmluvu o budúcej spolupráci podpísali obe strany 13. apríla, pričom so samotným vyučovaním má škola začať od septembra 2011. Vyučovať sa bude v popoludňajších hodinách v priestoroch školy, a to podľa počtu prihlásených detí. Zástupcovia slovenskej strany poskytnú priestory a propagáciu medzi žiakmi školy, vietnamská strana zabezpečí učiteľa, učebný materiál, prípadne finančnú pomoc na zabezpečenie odborného vyučovania.

Zdroj: MČ Bratislava – Nové Mesto, Štefková Zuzana

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM