Kultúra

V bratislavskom Múzeu dopravy nájdete novú výstavu o vynálezcovi fotografie na sklo

Život a dielo slovinského vynálezcu Janeza Puhara (1814-1864) približuje výstava v bratislavskom Dopravnom múzeu. Na expozícii sa podieľa Veľvyslanectvo Slovinskej republiky v SR a možno ju navštíviť do 15. júna.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskom Múzeu dopravy nájdete novú výstavu o vynálezcovi fotografie na sklo
Zdroj: TASR

„Janez Puhar vyvinul jednu zo špeciálnych techník fotografie na sklo v roku 1842. Okrem toho je autorom množstva iných vynálezov z oblasti botaniky, fyziky, chémie aj experimentov z humanitných vied,“ povedala Anastázia Friedrichová z Dopravného múzea.

Na paneloch návštevník výstavy spozná proces vynálezcovej metódy fotografie na priehľadné sklo, keď za 15 sekúnd osvietenia získal obraz, čo bolo na tú dobu veľmi rýchlo. Vo zväčšenom formáte je prezentovaných desať Puharových zachovaných fotografií vysokej kvality a umeleckej hodnoty. Medzi nimi sú dva autoportréty, portréty dospelých ľudí a reprodukcie obrazov.

Dokumentovaný je zaujímavý život tohto vysväteného kňaza, ktorý ako kaplan pôsobil vo viacerých slovinských farnostiach a aj písal básne. Podľa názoru cirkvi sa príliš venoval svetským veciam, preto mu nepridelili vlastnú farnosť. Od roku 1839 sa zaoberal fotochémiou a za pomoci rôznych chemikálií za tri roky vyvinul uvedenú fotografickú metódu. Tento vynález zverejnil v roku 1843 v novinách v Ľubľane a Grazi. Nedal si ho patentovať a v roku 1847 získal vo Francúzsku patent na fotografiu na sklenenej doske Joseph Nicéphore Niépce.

Prečítajte si tiež: Na hrade Devín sa otvorila výstava o živote tamojších obyvateľov v praveku

Ako vynálezca fotografie na sklo Puhar dostal v roku 1852 diplom od parížskej Akadémie pre poľnohospodárstvo, priemysel a obchod. Rok predtým sa zúčastnil na Svetovej výstave v Londýne, kde jeho fotografie boli ocenené. Nechýbal ani na Priemyselnej výstave v New Yorku (1852) a na Svetovej výstave v Paríži (1855), čo dokumentuje jeho prihláška na ňu.

Následkom stálej práce s chemikáliami, halogénmi, sírou a ortuťou trpel zápalom pľúc a zomrel vo veku necelých 50 rokov v rodnom slovinskom meste Kranj. Jeho prínos k začínajúcej histórie fotografie bol znovu objavený až v 20. storočí.

„O výstavu sa postarali jeho rodinní potomkovia, ktorí ju pripravili vlani na počesť 200. výročia vynálezcovho narodenia. Tá bola minulý rok v Prahe, keďže Puhar žil určité obdobie aj v Česku. V tomto roku ju videli v Liberci a po Bratislave pôjde do Slovenského technického múzea v Košiciach,“ dodala Friedrichová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM