Správy

V Bratislavskom kraji výrazne stúpol záujem firiem o duálne vzdelávanie

Stredné odborné učilište (SOŠ) obchodu a služieb Samuela Jurkoviča v Bratislave už má druhú triedu zapojenú do duálneho systému vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislavskom kraji výrazne stúpol záujem firiem o duálne vzdelávanie
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Na slávnostnom otvorení školského roka v SOŠ to konštatoval Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), pod ktorého pôsobnosť škola patrí. Zároveň vyjadril potešenie z väčšieho záujmu firiem o túto formu potenciálneho zamestnania stredoškolákov.

Zvýšený záujem firiem

„Vlani podpísalo zmluvy sedem zamestnávateľov so školami v našej zriaďovateľskej pôsobnosti a teraz je ich 36. Počet žiakov presne nevieme, pretože mali možnosť do konca augusta podpísať zmluvy o duálnom vzdelávaní. Dnes je prvý deň, keď zbierame informácie zo škôl o ich zapojení. Je to v oblasti automobilového priemyslu, strojárstva, poľnohospodárstva, obchodu a služieb, polygrafie,“ uviedol riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK Roman Csabay.

Aj podľa neho výrazne zvýšený záujem firiem o toto vzdelávanie, ktoré je na Slovensku v začiatkoch, je správna cesta pre uplatnenie mladých ľudí. V tomto roku BSK zaevidoval vyše päťnásobný nárast firiem, čo je najviac na Slovensku.

Otvorili ďalšiu triedu zapojenú do duálneho systému

„Naša škola od prijatia zákona v minulom školskom roku otvorila jednu duálnu triedu s 20 žiakmi. Vtedy to bol krátky čas a do duálu sa prihlásili len dve firmy. Sme radi, že prešiel necelý rok a máme ďalších päť nových, čiže spolu sedem duálnych zmlúv s firmami. Tohto roku otvárame triedu, kde všetkých 32 žiakov má učňovskú zmluvu v odboroch pracovník marketingu a obchodný pracovník,“ povedala riaditeľka SOŠ Tatiana Mokošová.

Táto duálna trieda je jedna z troch prvých na tejto škole. Všetkých sedem spoločností sú veľké nadnárodné firmy v oblasti obchodu a služieb. Žiakom, s ktorými podpísali zmluvu, ponúkajú rôzne benefity, finančnú podporu, štvorročný odborný výcvik, po ktorom im garantujú zamestnanie.

Čítajte aj: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Škola zapojená do duálneho systému vzdelávania
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM