Správy

V Bratislavskom kraji klesá počet živnostníkov a podnikateľov, pribúdajú slobodné povolania

V našom kraji klesol počet živnostníkov o niekoľko percent. Najviac ubudlo podnikateľov v odvetví dopravy a skladovania. Naopak najvyšší nárast bol zaznamenaný v obore finančnej a poisťovacej činnosti. Vzrástol aj počet ľudí, podnikajúcich v kategórii slobodné povolanie.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislavskom kraji klesá počet živnostníkov a podnikateľov, pribúdajú slobodné povolania
Zdroj: TASR

V štatistickom registri organizácií k 31. marcu 2015 v Bratis­lavskom kraji evidovali 56.532 fyzických osôb – podnikateľov a na celkovom počte v SR sa kraj podieľal 15,4 percentami.

V našom kraji počet podnikateľov medziročne klesol o 1465 osôb (2,5 percent). Najviac ich pôsobilo v okresoch Bratislava V (18,8 percent), Bratislava II (18 percent) a Bratislava IV (14,3 percent).

Najvyššie zastúpenie medzi podnikateľmi mali živnostníci (89,5 percent), ktorí pracovali v odvetviach veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel (27,2 percent), odborné, vedecké a technické činnosti (19,3 percent) a stavebníctvo (10,8 percent).

Počet živnostníkov medziročne klesol o 3,6 percenta, najviac v okresoch Bratislava V (o 4,6 percent), Bratislava I (o 4,4 percent) a Bratislava III (o 4,3 percent).

Živnostníkov, podnikajúcich v odvetví doprava a skladovanie, ubudlo najviac (o 17,9 percent). Naopak, najvyšší nárast počtu živnostníkov medziročne zaznamenali odvetvia finančné a poisťovacie činnosti (o 7,5 percent), administratívne a podporné služby (o 7,2 percent).

Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Bratislave fyzických osôb podnikajúcich v kategórii slobodné povolania bolo 5426.

Počet v kategórii slobodného povolania oproti porovnateľnému vlaňajšiemu obdobiu vzrástol o 8 percent. Najviac ich bolo v okresoch Bratislava I (24,6 percent) a Bratislava II (20,3 percent).

Samostatne hospodáriacich roľníkov bolo 499 a ich počet sa medziročne zvýšil o 21 osôb. Viac ako polovicu evidovali v okresoch Senec a Pezinok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM