Tomáš Stupavský Kultúra

V bratislavskej Umelke sa môžete pokochať výstavou celoživotnej tvorby výtvarníka Michala Studeného

Na prierezovej výstave Výber z tvorby možno spoznávať umelecký vývoj výtvarníka Michala Studeného v bratislavskej Galérii Slovenskej výtvarnej únie Umelka.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej Umelke sa môžete pokochať výstavou celoživotnej tvorby výtvarníka Michala Studeného
Zdroj: TASR

Po šiestich rokoch je to jeho ďalšia autorská prezentácia v hlavnom meste, keď mal v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy expozíciu i prvú monografiu s názvom Som dieťa šesťdesiatych rokov. Aj teraz má vo výbere niektoré obrazy z tohto dávnejšieho obdobia. No vo veľkej i kamennej sále galérie nechýbajú ani nové diela.

„Je to výber z celoživotnej tvorby s ťažiskom na posledných päť rokov. Výstava je k nepriamemu jubileu – rok po ňom – mám 76 rokov. Sú tu aj najnovšie veci z minulého roka. Napríklad maľba na diviačej kožušine Muránsky diviak, obrazy Tovar a Tvoje svetlo, literárne gagy alebo Desať prikázaní. Stále sa snažím tvoriť, o nejakých päť rokov chcem mať ďalšiu výstavu,“ na štvrtkovej (8.1.) vernisáži povedal autor.

Maliara inšpiruje história i vlastná rodina

Podľa kurátorky výstavy Beáty Jablonskej patril Michal Studený medzi tých slovenských umelcov, ktorí neprijali štýlovú dogmu minulého režimu a slobodne tvoril. Medzi jeho obľúbené zobrazenia patria kostoly a iná kresťanská tematika.

Inšpiruje ho aj politické a spoločenské dianie, čo potvrdzujú diela Modrá planéta, Obraz Európy, XX. storočie, Veľká diaľnica, Kam ideme, Priestor nad Starinou, Príliš nežná revolúcia či Politický obraz, v ktorých využil rôzne znaky, symboly a iné dokumenty doby.

Príbehy kytice a ďalšie diela sú zasa s tematikou prírody a životného prostredia. Na niektorých má stovky štvorlístkov aj iných vysušených rastlín alebo trávnatých semien ba i lietajúci hmyz. Viaceré obrazy maliar kombinuje nielen rôznymi výtvarnými technikami, ale aj plieškami, gombíkmi, niťami, kľúčmi, keramickými čriepkami, zrkadielkami a inými drobnosťami. Na obraze Venuša je ženská postava obkolesená aj siedmimi kosákmi.

Maliara inšpiruje tiež história i vlastná rodina. Niektoré obrazy sú aj odvážne erotické. Napríklad na veľkoplošných dielach Manželská komunikácia a Krajší už nebudeme je nahý autor s vlastnou manželkou. Vo výbere sú aj obrazy venované najlepším celoživotným maliarovým priateľom, medzi ktorých patrili režisér Eliáš Havetta a hudobník Ján Melkovič.

Kultová osobnosť slovenského umenia

Pražský rodák Michal Studený (1939) študoval v Bratislave odbor grafika na Škole umeleckého priemyslu (1953–1957) a hneď potom pokračoval na Vysokej škole výtvarných umení. Tam štúdiá absolvoval v ateliéri profesora Petra Matejku. Bol syn národného umelca, maliara Františka Studeného, ale na to sa neodvolával. Detstvo prežil v Tisovci, neskôr býval v Bratislave, Modre, Revúcej až sa s rodinou usadil v Dunajskej Lužnej.

Podľa výtvarných kritikov patrí ku kultovým osobnostiach slovenského umenia 60. rokov. V roku 1965 začal pracovať ako ilustrátor časopisov a kníh, neskôr sa venoval voľnej tvorbe. Od roku 1973 mal okrem slovenských miest autorské výstavy v Rakúsku a Írsku. Absolvoval študijné pobyty a sympóziá v SR, ČR, Francúzsku, ZSSR, Fínsku, Indii, USA, Veľkej Británii, Írsku, Alžírsku a Egypte.

Výstava potrvá do 25. januára.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM