Andrea Mesarčíková Kultúra

V bratislavskej katedrále sv. Martina bude v sobotu "Organová noc"

V bratislavskej katedrále sv. Martina sa v sobotu 3. júla od 17.00 do 23.30 h uskutoční "Organová noc".

Počas viac ako šiestich hodín k čerstvo inaugurovanému Organu sv. Alžbety zasadne osem organistov. V ich podaní si účastníci koncertu vypočujú diela Johanna Sebastiana Bacha, Petra Ebena, Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Alexandra Guilmanta, Césara Francka, Henriho Muleta, Théodora Duboisa, Marcela Duprého a viacerých ďalších skladateľov.
Program otvorí známy slovenský organista Stanislav Šurin. V jeho interpretácii zaznejú skladby J.S. Bacha, Bohuslava Martinů a Petra Ebena. Pokračovať bude Martin Bako skladbami Franza Liszta a Zuzana Zahradníková uvedie okrem Bacha diela F.M. Bartholdyho, A. Guilmanta a Louisa Vierneho. Koncert obohatí svojím vystúpením aj známy umelec David Di Fiore (nar. 1962) z amerického mesta Seattle, ktorý od roku 2007 pôsobí v SR – na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde vyučuje hru na organe, liturgickú hru a improvizáciu. V záverečnej časti Organovej noci sa predstavia mladí organisti Daniela Belancová a Marek Vrábel.
Nový organ v Katedrále sv. Martina požehnal bratislavský arcibiskup, metropolita Stanislav Zvolenský v nedeľu 27. júna počas slávnostnej omše, kedy tento nástroj oficiálne zaznel po prvý raz. V ten istý deň večer sa v katedrále uskutočnil inauguračný koncert pre širokú verejnosť.
Nový nástroj v bratislavskej katedrále postavila organárska dielňa legendárneho staviteľa Geralda Woehla z nemeckého mesta Marburg. Je to prvý organ v novodobej histórii Slovenska porovnateľný s najvýznamnejšími európskymi katedrálnymi nástrojmi. Má štyri manuálové klaviatúry, 75 registrov, osem mechov, 4316 píšťal a váži deväť ton. Je postavený na báze tradičného organárstva. Jeho parametre a zvukové možnosti ho predurčujú na ideálnu liturgickú hru, ale aj na jedinečnú interpretáciu diel J.S. Bacha, francúzskej romantickej hudby a takisto i súčasnej organovej literatúry.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM