Tomáš Stupavský Rôzne

V bratislavskej detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou ročne transplantujú krv asi 35 deťom

V bratislavskej detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) ročne transplantujú krvotvorné bunky asi 35 deťom. Na to je v nemocnici zriadené špeciálne pracovisko, Transplantačná jednotka kostnej drene, ktorá je jediným miestom na Slovensku s výkonom transplantácie do 18 rokov.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou ročne transplantujú krv asi 35 deťom
Zdroj: TASR

„Pred 20 rokmi, keď pracovisko vzniklo, šlo o tri až štyri deti ročne,“ informovala Júlia Horáková, primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP Bratislava. Od vzniku pracoviska podstúpilo transplantáciu asi 320 detí.

„Väčšina pacientov sú deti s malígnymi ochoreniami, najmä akútnymi leukémiami a zhubnými nádormi typickými pre detský vek,“ uviedla. Deti s takýmito diagnózami by bez transplantácie krvi neprežili.

Z celkového počtu transplantácií boli asi dve tretiny od zdravých rodinných alebo dobrovoľných nepríbuzných darcov z medzinárodných registrov v Európe. Vyše tretinu prípadov tvorili transplantácie, pri ktorých bol darcom sám pacient.

Dosahované výsledky pracoviska sa dajú podľa riaditeľa DFNsP Ladislava Kuželu porovnať s tými z európskych centier.

Úspešnosť vyliečenia je u detí so zhubnými ochoreniami po transplantácii krvi od darcov nad 60 percent. U pacientov s nezhubnými ochoreniami je úspešnosť vyliečenia takmer 90-percentná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM