Webnoviny - Rôzne

V Bratislave zložilo sľub 61 mestských policajtov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Bratislavská mestská polícia má od dnešného dňa 61 nových členov, ktorí v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca zložili slávnostný sľub. Z tohto počtu je približne jedna tretina žien. Prvýkrát v histórii mestskej polície skladali sľub na šabľu, symbolicky sa jej dotkli, čím ich oficiálne uviedli do praxe. Podľa náčelníčky mestskej polície Zuzany Zajacovej to symbolizuje napríklad záväzok voči verejnosti. Ako tiež pre agentúru SITA uviedla, šabľa pochádza približne z roku 1945 a je pozinkovaná. „Vtedy policajti v rámci svojho vystrojenia dostávali aj takúto šabľu. Prevažne sa používali vo výkone služby, ale myslím si, že aj na takéto slávnostné príležitosti,“ povedala.

Medzi novými príslušníkmi mestskej polície je aj Ladislav Abrahám, ktorý je rómskej národnosti. „Mala som s ním osobne rozhovor. Myslím si, že je veľmi ambiciózny, je veľmi rozhľadený, študuje diaľkovo vysokú školu. Oslovila ho práca v mestskej polícii. Prešiel výberovým konaním a získal veľmi dobré výsledky,“ konštatovala Zajacová. Abrahám bude slúžiť v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto.

Vlani získala mestská polícia 87 nových zamestnancov, 37 kolegov však odišlo. Niektorých prepustili ešte počas skúšobnej doby, prípadne nezložili skúšku, dôvodom bola aj absencia či odchod na vlastnú žiadosť. V tomto roku plánuje mestská polícia podľa náčelníčky prijať 20 nových príslušníkov, vyplýva to zo smerných čísel aj z rozpočtu určeného pre mestskú políciu na rok 2010.

V minulom roku riešili podľa Zajacovej príslušníci mestskej polície 103 972 pries­tupkov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM