Správy

V Bratislave začne medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec 2016

Približne tisíc hostí zo 70 krajín sveta zavíta tento týždeň do Bratislavy, aby sa zúčastnili na 11. ročníku medzinárodného bezpečnostného fóra Globsec 2016.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave začne medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec 2016
Zdroj: TASR

Medzi pozvanými hosťami je viacero prezidentov, premiérov, ministrov obrany a zahraničných vecí, ale aj odborníkov na zahraničnú politiku a bezpečnosť.

Účasť podľa organizátorov prisľúbili prezidenti Bulharska, Macedónska, Chorvátska a Slovenska, ale aj premiéri Slovenska a Českej republiky. Medzi hlavných rečníkov bude patriť bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová či nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen.

Podľa zakladateľa fóra GLOBSEC Róberta Vassa príde na konferenciu aj silná delegácia z NATO, vrátane Alexandra Vershbowa, zástupcu generálneho tajomníka NATO. Účasť potvrdil aj šéf vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Tento rok je podľa Vassa zaujímavý tým, že na podujatie prídu aj ministri z krajín mimo Európy. A to napríklad jordánsky minister zahraničných vecí Nasser Judeh. „Je to malá krajina, ktorá prijala viac ako dva milióny utečencov a je na fronte vojny, ktorá tam prebieha,“ dodal Vass. Organizátori očakávajú napríklad aj zástupcov ministrov zahraničných vecí z Indie a Japonska.

Medzi hlavnými témami bezpečnostného fóra bude otázka teroristických hrozieb v Európe. „Najmä po parížskych a bruselských útokoch je toto téma, ktorá je na stole takmer každej európskej krajiny a nielen európskej,“ doplnil Vass. Experti budú diskutovať aj o situácii na Blízkom východe a Islamskom štáte.

Ďalej to bude príprava na summit NATO vo Varšave, problém migrácie v Európe, vzťahy Ukrajiny a Ruska, ale aj referendum vo Veľkej Británii o vystúpení z EÚ.

Tak ako minulý rok budú súčasťou fóra aj debaty s názvom Globsec City Talks, ktoré budú otvorené pre verejnosť. Prebiehať budú v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Prečítajte si aj : Autor loga Európskeho samitu je študent z Bratislavy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM