Kultúra

V Bratislave začína Medzinárodný filmový festival. Na čo sa môžeme tešiť?

Hlavnou témou 19- ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava je umenie filmového herectva.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave začína Medzinárodný filmový festival. Na čo sa môžeme tešiť?
Zdroj: TASR

V hlavnom meste sa 9. novembra začína Medzinárodný filmový festival Bratislava. V poradí 19. ročník, ktorého hlavnou témou je umenie filmového herectva, otvorí v Kine Lumiére film Requiem za pani J. Snímku osobne uvedie jej režisér a jeden z porotcov súťaže hraných filmov Bojan Vuletič.

„Voľne súvisí s hlavnou témou, pretože je skutočným hereckým koncertom srbskej herečky Mirjany Karanovič, ktorá prakticky neopúšťa plátno. Celý film leží na jej pleciach,“ povedal programový riaditeľ MFF Bratislava Pavel Smejkal k novej snímke srbského režiséra Bojana Vuletiča, ktorý mal premiéru na tohtoročnom Berlinale v sekcii Forum. Odvtedy putuje po festivaloch a zbiera ocenenia. Rozpráva príbeh vdovy, ktorá má týždeň na prípravu všetkého potrebného k tomu, aby mohla spáchať samovraždu: „Je to zvláštna tragikomédia odkrývajúca realitu krajiny uprostred ekonomickej a sociálnej transformácie. Pani J. musí vybaviť sériu na pohľad jednoduchých administratívnych úkonov, ale všetko sa skomplikuje, pretože domôcť sa najjednoduchších vecí v takejto krajine je niekedy ťažké.“

Odovzdávanie ceny MFF

Slávnostné otvorenie festivalu je spojené aj s odovzdávaním Ceny MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii, ktorú si tento rok osobne prevezme herec a režisér Jean-Marc Barr. Hviezda kultovej francúzskej snímky Magická hlbočina uvedie na bratislavskom festivale aj svoj najnovší film Zrno z dielne tureckého režiséra Semiha Kaplanoglu.

V čierno-bielom postapokalyptickom sci-fi stvárňuje experta na genetiku rastlín Erola Erina. „Jean-Marc Barr si ho sám osobne prial aj na tomto festivale uviesť, veľmi mu na tom filme záleží a je naňho hrdý. Tešíme sa, že sme mu to mohli splniť a film premietnuť v slovenskej premiére,“ dodal Smejkal. Fanúšikovia Jeana-Marca Barra sa môžu viac o jeho hereckej i režisérskej tvorbe dozvedieť vďaka masterclassu. Na MFF Bratislava tiež bude pôsobiť ako člen poroty súťaže hraných filmov.

Koho a čo ešte uvidíte

Medzi hlavné tváre festivalu patrí i hviezda severoamerického nezávislého filmu, kanadský režisér Denis Côté. Organizátori mu venovali profilovú sekciu a predstaví aj svoj najnovší počin Tvoja koža, taká jemná. Po jeho projekcii bude nasledovať Côtého masterclass o prelínaní dokumentu a fikcie a o étose nezávislosti vo filmovej tvorbe. Tretí z masterclassov povedie Ladislav Dedík zo slovenského postprodukčného Štúdia 727. Dedíka a jeho tím naživo predvedú technológie motion-capture a full body scan, s ktorými je spojená budúcnosť filmového herectva v ére počítačovo generovaných a trikových filmov a videohier.

MFF Bratislava 2017 potrvá do 16. novembra. Koná sa v sálach Kina Lumiére, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia. Zázemie pre sprievodný program poskytol Gorila.sk Urban Space. Festivalový program sa prvýkrát objaví aj v mestách v širšom regióne, jeho tituly premietnu kiná v Modre, Senci a Malackách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM