Kultúra

V Bratislave začína Festival čínskych filmov. Vstup na projekcie je voľný

V bratislavskom Kine Lumiére dnes štartuje Festival čínskych filmov. Divákom predstaví sedem celovečerných filmov, ktoré reprezentujú súčasnú čínsku kinematografiu.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave začína Festival čínskych filmov. Vstup na projekcie je voľný
Zdroj: internet

Filmy pochádzajú z obdobia posledných štyroch rokov. Žánrovo ide o komédie, drámy i historické snímky.

Komédie aj historické filmy

Otváracím titulom je film Choďte preč, pán Nádor! (2015). Jeho predlohou sa stal známy čínsky zábavný komiks karikaturistky Xiong Don s autobiografickými motívmi.

Prehliadka premietne aj filmy s historickým námetom. Opičí kráľ: Návrat hrdinu (2015) hovorí podľa známej legendy o neohrozenom a spravodlivom bojovníkovi, ktorého slovenskí diváci poznajú vďaka televíznemu seriálu Opičí kráľ (1986).

Problémy mladých ľudí tematizujú dva filmy. Americký sen v Číne (2013) sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a rozpráva o troch ambicióznych mladíkoch, ktorí sa stretávajú na prestížnej univerzite v Pekingu, kde sa rozhodnú odísť do Spojených štátov a zbohatnúť. Film Mládež (2013) rozpráva príbeh 16-ročného chlapca, ktorý musí opakovať ročník, čím dostane šancu prežiť strednú školu odznova podľa vlastných predstáv.

Vstup na projekcie je zdarma

Záver prehliadky bude patriť snímke Tigria noha (2014) z obdobia občianskej vojny v roku 1946.

Festival potrvá do 24. novembra. Podujatie je súčasťou Plánu kultúrnych stykov Ministerstva kultúry SR pre rok 2016, organizačne ho zastrešujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) z poverenia ministerstva a veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v SR. Vstup na všetky projekcie je zdarma, voľné lístky sú k dispozícii v pokladni Kina Lumiére vždy hodinu pred predstavením.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM