Rôzne

V Bratislave začali s kosením mestskej zelene

V rámci jarnej údržby a starostlivosti o zeleň mesto začalo s kosením. V Bratislave sa od začiatku tohto týždňa začalo kosiť v mestských častiach Rača, Podunajské Biskupice, Petržalka, Vrakuňa a Staré Mesto.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave začali s kosením mestskej zelene
Zdroj: TASR

Kosenie zabezpečuje mesto v lokalitách, ktoré má v správe.

„Kosenie v Starom meste je zatiaľ nastavené tak, že v období od apríla do konca júna by sme mali pokosiť štyrikrát, samozrejme, pracujeme so živou prírodou, ktorá je závislá od počasia, preto aj početnosť kosenia sa v priebehu mesiacov môže zmeniť,“ uviedla Anna Calpášová z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene.

Celková výmera plôch na kosenie v bratislavskom Starom Meste, ktorých správu a údržbu zabezpečuje Magistrát hlavného mesta, je cca 6 hektárov (60-tisíc metrov štvorcových).

Tento počet dopĺňajú aj ďalšie stotisíce metrov štvorcových sídliskovej zelene v ostatných mestských častiach. „V lete, kedy je suchšie a zeleň až tak nerastie, stačí kosiť každých 20 dní, pri ideálnom počasí pre rast trávy – keď je teplo a daždivo – je interval kosenia nastavený na 10 až 14 dní,“ doplnila Anna Calpášová.

Pod údržbu o zeleň v meste okrem kosenia zároveň spadá aj udržiavanie čistoty, zbieranie rozptýleného odpadu, odburiňovanie pozemkov, polievanie záhonov a drevín, zabezpečovanie odborných zásahov v kríkových porastoch alebo na stromoch, pričom frekvencia zabezpečovania čistoty a poriadku na miestach, ktoré sú často navštevované, akými sú napríklad námestia, býva nastavená na dennej báze.

Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene zabezpečuje údržbu a starostlivosť o verejnú zeleň, o plochy vnútromestskej zelene, taktiež o približne 23 hektárov zelene v Horskom parku a o plochy určené na investičnú výstavbu či sídliskovú zeleň v rozsahu približne 166 hektárov.

Prečítajte si aj: Bratislavčania si môžu oddýchnuť na 13-tich nových lavičkách

V Horskom parku ako chránenom areáli v správe hlavného mesta SR Bratislavy prebieha nepretržitá údržba zelene od začiatku roka s frekvenciou vyprázdňovania nádob na odpad trikrát za týždeň, ručným zbieraním nečistôt jedenkrát za mesiac a čistením kanalizačných vpustí dvakrát za rok aj čistením potokov od biologických nánosov.

Zároveň podľa potreby je zabezpečovaný odborný zásah do porastov drevín, opravy inventáru (lavičiek, premostení, altánku)

Čistenie vnútromestských plôch a kosenie vnútromestskej zelene v areáloch škôl je realizované s frekvenciou dvakrát za tri mesiace. V prípade potreby sa zaisťuje aj odborný bezpečnostný orez drevín, ako tomu bolo naposledy napríklad na ZŠ na Batkovej ul. v Dúbravke a ZŠ na Záporožskej v Petržalke.

Kosenie plôch verejnej zelene na území jednotlivých mestských častí zabezpečujú aj jednotlivé mestské časti na miestach, ktoré majú v správe. Mestské časti sa starajú približne o osemsto hektárov plôch verejnej zelene a stromoradia pri komunikáciách III. a IV. triedy.

Prečítajte si aj: Výrub stromov v Bratislave pokračuje, vytínať sa bude na Lafranconi

Počet kosení, ktoré realizuje Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy, je závislý od poveternostných podmienok, ale spravidla to predstavuje cca 4 – 5 kosieb do roka.

Jedno kolo kosenia plôch zelene, ktoré sú vo vlastníctve a priamej správe hlavného mesta SR Bratislavy, trvá cca 5– 6 týždňov. Po tomto období sa cyklus kosenia opakuje až do októbra, kedy je predpokladané posledné kolo kosenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM