Správy

V Bratislave vznikne jedinečné rodinné centrum pre všetky generácie

Rodinné centrum by malo tvoriť Materské centrum Margarétka, materská škola, poradenské centrum Family garden a špecializované ambulancie s lekárňou.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave vznikne jedinečné rodinné centrum pre všetky generácie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Saleziáni dona Bosca v Bratislave predstavili projekt nového rodinného centra v priestoroch bývalej strednej školy na Pavlovičovej ulici. Stane sa prvým viacgeneračným centrom v hlavnom meste.

Potreby všetkých generácií

Saleziáni dona Bosca pôsobili na Trnávke doteraz prostredníctvom troch vzájomne sa doplňujúcich častí – farnosť, oratórium (mládežnícke stredisko) a futbalový klub SDM DOMINO. Vzhľadom na to, že v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom našli nový účel nevyužívanej starej budovy školy, rozhodli sa, že doplnia celý tento komplex aktivít.

„Rodinné centrum Mamy Margity má byť prirodzeným pokračovaním tohto diela, ktoré sa rozrastá a má napĺňať potreby viacerých generácií. Chceli sme využiť areál v prospech rodiny a pre jej aktivity počas celého týždňa na jednom mieste,“ hovorí riaditeľ centra don Peter Bučány, SDB.

Súčasti centra

Rodinné centrum Mamy Margity bude tvoriť Materské centrum Margarétka, ktoré ponúka aktivity najmä pre mamičky na rodičovskej dovolenke a deti vo veku do troch rokov. Materská škola plánuje otvoriť svoje brány pre 55 detí. „Aj tento krok bude obrovským prínosom pre celú mestskú časť, pretože počet neumiestnených detí predškolského veku stále rastie“, dopĺňa zástupca starostu Ružinova Marián Gajdoš.

Tretia časť centra – poradenské centrum Family garden sa presunie do týchto priestorov z Miletičovej ulici. Poskytuje poradenstvo rodinám, manželom, snúbencom, ale aj jednotlivcom prostredníctvom prednášok, predmanželských príprav a vzdelávacích programov. Celú túto škálu ponúk bude dopĺňať štvrtá časť centra, a to rôzne zdravotnícke ambulancie spolu s lekárňou.

Zdroj: TASR

Názov po matke

V Rodinnom centre Mamy Margity vznikne obrovský priestor pre aktivity, ktoré budú napomáhať v oblasti výchovy, vzdelávania, socializácie, oddychu a v neposlednom rade v oblasti prevencie starostlivosti o zdravie. Po rekonštrukcii budovy sa plánuje začať s úpravou vonkajšieho areálu, na ktorom vznikne veľké športovisko s futbalovým ihriskom a bežeckou dráhou.

Centrum nesie názov po Margite Occhienovej (1788 – 1856), matky Jána Bosca, zakladateľa saleziánov. Svojho syna nielen vychovávala a viedla k Bohu, ale ho aj podporovala na ceste ku kňazstvu. Sprevádzala ho po celý svoj život. Mama Margita je aj v súčasnom svete obrovským príkladom pre mladých aj starších, spája generácie a rodiny.

Rodinné centrum Mamy Margity
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM