Kultúra

V Bratislave štartuje festival Jeden svet s témou Odmyslime si ploty

Už dnes začína v Bratislave 17. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave štartuje festival Jeden svet s témou Odmyslime si ploty
Zdroj: internet

Cieľom festivalu je poukazovať na pragmatické riešenia problémov dnešného sveta namiesto stavania plotov a múrov. Na piatich festivalových miestach (Kino Mladosť, Kino Film Europe, Filmová a televízna fakulta VŠMU, KC Dunaj, Open Gallery) ponúkne viac ako 50 filmov, diskusie o spoločenských témach a ďalšie sprievodné podujatia. Nebude chýbať ani program pre deti a mládež.

Festival poukazuje na súčasné problémy vo svete

Festival tematicky reaguje na aktuálne dianie – rozmáhajúci sa extrémizmus, situáciu v Sýrii, nevyspytateľné Rusko či stúpencov násilnej verzie džihádu v Európe. Hlavným mottom aktuálneho ročníka je veta Odmyslime si ploty. Tému plotov a meniaceho sa sveta, ktorého sú symbolom, ukážu filmy v sekciách Extrémizmus v nás či Za naším plotom.

Kontext globálnych výziev, ktorým čelíme, však nie je len o plotoch. „Naše mestá sú čoraz plnšie áut, vyhadzujeme bezmála polovicu potravín a pritom každý deviaty človek zaspáva hladný, holdujeme móde, ktorá prispieva k devastácii planéty,“ naznačila riaditeľka festivalu Nora Beňáková otázky charakterizujúce filmy a diskusie v sekcii Konzum náš každodenný.

V programe aj slovenské filmy

Po druhý raz má Jeden svet aj sekciu s hlavnou medzinárodnou súťažou. „Súťažia v nej filmy zobrazujúce silné príbehy jednotlivcov, ktorí bojujú alebo bojovali za lepší svet,“ objasnila nosnú myšlienku súťaže Nora Beňáková.

Návštevníci nájdu v programe aj viacero slovenských filmov s premiérou. Slovenskú aj svetovú premiéru bude mať napríklad film Mir Vam (Mier s vami). V autentickej roadmovie s prvkami hororu dokumentarista Juraj Mravec cestuje po vojnovej línii zničeného Donbasu, medzi separatistickou Doneckou republikou a Ukrajinou.

Jeden svet potrvá v Bratislave do 18. októbra, nasledovaný bude 25 regionálnymi festivalmi od Stropkova po Malacky.

Čítajte aj: Zaujíma vás mesto okom fotografa? Zapojte sa do súťaže Ružinovská ekologická fotografia

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM