Nina Táborská Kultúra

V Bratislave štartuje festival Hory a mesto. Ponúkne vyše 40 filmov a desiatky cestoklubov

V Bratislave sa dnes začína 16. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Do nedele 15. marca si jeho návštevníci môžu pozrieť vyše 40 filmov, 20 cestoklubových premietaní a stretnúť takmer 30 hostí zo Slovenska i zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave štartuje festival Hory a mesto. Ponúkne vyše 40 filmov a desiatky cestoklubov
Zdroj: TASR

Program otváracieho večera sa bude odohrávať v dvoch kinosálach multiplexu Cinema City v nákupnom centre na pravom brehu Dunaja. V prvej kinosále ho odštartuje o 19.00 h multimediálna prednáška dvoch slovenských lezcov – Martina Krasňanského a Joža Krištoffyho, ktorí priblížia päťtýždňovú lezeckú expedíciu v oblasti Wadi Rum v Jordánsku.

Po nej budú nasledovať štyri slovenské snímky Just Go Patrika Paulínyiho, Hľadanie dobrodružstva Juraja Lukáša, Potulky po Slovensku Jozefa Dovičina. Filmový blok uzavrie najnovší film Pavla Barabáša Žiť pre vášeň. Celovečerný dokument zachytáva cestu dvoch priateľov, ktorí sa vyberú do tatranských stien po stopách Vieslawa Stanislawskeho.

Ako informovala PR manažérka festivalu Zuzana Golianová, osobnú účasť na premietaní prisľúbil aj Pavol Barabáš, ktorý sa viac ako 20 rokov venuje filmom s outdoorovou tematikou a v súčasnosti patrí k najproduktív­nejším a najoceňovanejším slovenským režisérom.

Bohatý program

Multimediálna prednáška Toma Andrássyho s názvom Zápisky kajakára z Kazachstanu začne o 19.30 h program prvého festivalového večera v ďalšej kinosále. Po nej bude nasledovať filmový blok zo sekcie Voda. Z piatich filmov budú tri slovenské – Expedícia Kazachstan 2014 od Pavla Andrássyho, Korzika Must Run Petra Liďáka a Kostarika – chasing the Jaguars Petra Csonku.

Rozprávania a premietania o cestovaní Cestokluby Kino svet sa do programu festivalu pridajú vo štvrtok 12. marca o 18.00 h. Dovedna ponúknu 20 prednášok cestovateľov, dobrodruhov, fotografov či spisovateľov. Ako prvá bude o Východnom Timore – krajine krokodílov hovoriť Zuzana Greksáková.

V ďalších dňoch bude festival hostiť 22-ročnú športovú lezkyňu Sashu DiGiulian z USA. V apríli 2012 sa stala prvou Američankou a treťou ženou vôbec, ktorá zdolala najväčší stupeň obťažnosti (9a) ako žena v lezení, a to na ceste Era Vella v Španielsku. Je vyobrazená aj na vizuále festivalu.

Prečítajte si tiež: Radio_Head Awards je už za dverami. Prestížne hudobné ocenenia budú onedlho poznať svojich majiteľov

Tento rok sa na ňom zúčastní i 24-ročný alpský lezec David Lama. „Má otca Nepálčana a mamu Rakúšanku. Žije v Rakúsku v Innsbrucku a prichádza zo svojím filmom Cerro Torre – Bez šance prežiť o prelomovom výstupe na horu v Patagónii Cerro Torre, jednu z najťažšie dostupných hôr na svete,“ priblížil svetovú hviezdu Alan Formánek, programový riaditeľ festivalu Hory a mesto.

Pozvanie do Bratislavy prijala aj jedna z aktuálne najvýraznejších slacklinistiek na svete Češka Anna Kuchařová, ktorá lezie vo výškach nad priepasťami až 300 metrov nad zemou, a tiež taliansky alpinista, lezec, spisovateľ a fotograf, autor sprievodcov Maurizio Oviglia. „Bude hovoriť o lezení krásnych skalných stien na Sicílii a Sardínii,“ dodal.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM