Kultúra

V Bratislave sa začína jubilejné Bienále ilustrácií Bratislava

Brány jubilejného 25. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava 2015 sa otvárajú dnes v Dome umenia na bratislavskom Námestí SNP. Myšlienka vzniku súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež rezonovala medzi slovenskou výtvarnou obcou už začiatkom 60. rokov 20.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa začína jubilejné Bienále ilustrácií Bratislava
Zdroj: TASR

Po rokoch príprav a podpore od UNESCO, Ministerstva kultúry SR a ďalších organizácií sa v roku 1965 uskutočnila celoštátna československá výstava s názvom Ilustrácie pre deti Bratislava. Táto udalosť sa považuje za nultý ročník a predchodcu Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Výstava umožnila široké porovnanie ilustračnej tvorby pre deti a mládež v rámci bývalého Československa a ponúkla porovnanie originálov ilustrácií s hotovým knižným dielom. Zúčastnilo sa na nej 37 českých a slovenských ilustrátorov.

Zakladateľmi BIB boli JUDr. Dušan Roll, akad. maliar Miroslav Cipár, akad. maliar Albín Brunovský a ďalší nadšenci ilustrácií kníh pre deti. Organizátori BIB mali od začiatku viac zámerov. Okrem vytvorenia možnosti prezentácie najlepších diel z krajín s bohatou knižnou kultúrou v oblasti ilustrácií pre deti chceli zároveň umožniť ilustrátorom z rôznych krajín prezentovať svoje diela odborníkom a vydavateľom zo sveta. Zakladatelia sledovali aj myšlienku pritiahnuť pozornosť detských čitateľov ku knihe a jej ilustrácii.

Prvý ročník BIB sa uskutočnil v roku 1967. Zúčastnilo sa na ňom 320 ilustrátorov z 25 krajín.

V rámci BIB sa udeľujú ceny. Je to Grand Prix BIB, päť ocenení Zlaté jablko BIB a päť Plakiet BIB, Čestné uznanie pre vydavateľstvo za podporu rozvoja obrázkových kníh a Čestné uznanie pre vydavateľstvo za mimoriadny vydavateľský počin.

V roku 1987 sa partnerom BIB stal Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA (z názvu tohto podujatia sa odvodila skratka pre novú inštitúciu).

Bienále sa pod záštitou UNESCO, Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) a s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky koná každý nepárny rok na jeseň v septembri a októbri v hlavnom meste Slovenska v Bratislave. Jeho hlavným organizátorom je BIBIANA.

Slovenská pošta vydala 2. septembra 2015 pri príležitosti jubilejného ročníka BIB poštovú známku v hodnote 0,45 eura. Počas Bienále je v tomto roku verejnosti sprístupnená výstava v bratislavskom Dome umenia, okrem toho sa konajú sprievodné výstavy v jednotlivých zahraničných kultúrnych inštitútoch a viacerých bratislavských galériách. V Bibiane sa budú prezentovať dvaja zo zakladateľov BIB Albín Brunovský a Miroslav Cipár.

Prečítajte si tiež: SND chystá Deň otvorených dverí. Môžete sa tešiť na autogramiádu či workshopy s obľúbenými umelcami

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM