Kultúra

V Bratislave sa začína festival izraelského dokumentárneho filmu

V bratislavskom Kine Mladosť dnes štartuje festival izraelského dokumentárneho filmu KolNoa.doc. Premietne šesť izraelských celovečerných dokumentárnych filmov.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa začína festival izraelského dokumentárneho filmu
Zdroj: TASR

Podujatie pripravilo izraelské veľvyslanectvo v Bratislave po treťom ročníku festivalu izraelských hraných filmov, ktorý sa konal vo februári. Premietne šesť izraelských celovečerných dokumentárnych filmov, z toho štyri v slovenskej festivalovej premiére.

Netradičné pohľady na izraelskú spoločnosť

Za cieľ má predstaviť aktuálnu dokumentárnu tvorbu v jednom celku, ale aj ponúknuť netradičné pohľady na izraelskú spoločnosť, jej subkultúry, ich problémy, a tiež chce predstaviť na Slovensku neznáme izraelské osobnosti.

„Filmy sme vybrali starostlivo tak, aby si každý divák našiel svoj film podľa témy, ktorá ho oslovuje. O umeleckej kvalite vybraných dokumentárnych filmov hovorí aj množstvo prestížnych medzinárodných ocenení, ktoré jednotlivé filmy získali,“ uviedol Zvi Aviner-Vapni, izraelský veľvyslanec na Slovensku.

Čítajte aj: Dostať do Bratislavy výstavu Francúza Augusta Rodina nebolo vôbec jednoduché

Do slovenskej kinodistribúcie

Dva festivalové filmy už mohli slovenskí diváci vidieť na iných festivaloch – Život vo fotografiách (festival Jeden svet) a Toto je Princess Shaw (Art Film Fest Košice). „Oba filmy sme chceli premietnuť ešte raz, keďže sa, bohužiaľ, nedostali do slovenskej kinodistribúcie. Podľa nášho názoru ide o natoľko kvalitné filmy, že si zaslúžia byť na Slovensku premietnuté viac ako raz, aby ich mohlo vidieť viac ľudí,“ dodal izraelský veľvyslanec.

Festival potrvá do 22. septembra. Jeho súčasťou je aj verejná diskusia na tému postavenia neheterosexuálnej menšiny v Izraeli. Všetky filmy budú premietnuté so slovenskými i anglickými titulkami. Informovala za organizátorov festivalu Katarína Mináriková.

Čítajte aj: Pracovný týždeň v Bratislave: Pripite si na pivnom festivale, hodujte a zabávajte sa

Krajina Izrael
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM