Alexandra Húsková Samospráva

V Bratislave sa začali Svätomartinské dni. Patrí k nim mladé víno, dobroty, ale aj lampiónový sprievod Starým Mestom

V piatok sa už po ôsmykrát na Primaciálnom námestí začali Svätomartinské dni. Súčasťou celého programu je oslava sviatku bratislavského mladého vína, ktorá sa koná 6. a 7. novembra na Primaciálnom námestí. Sprievodný program potrvá až do 11. novembra.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa začali Svätomartinské dni. Patrí k nim mladé víno, dobroty, ale aj lampiónový sprievod Starým Mestom
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok popoludní slávnostne toto podujatie otvoril primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spoločne s arcibiskupom Zvolenským, ktorý požehnal mladému vínu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci.

Následne po obidva dni budú môcť návštevníci aj ochutnať mladé vína od bratislavských vinárov z Račianskeho vinohradníckeho spolku, Nového Mesta a vinárov z Devína aj s ich tradičným „ríbezlákom“. Tekutú ponuku spestrujú lokše, langoš a mastný chlieb s cibuľou i syry. Rovnako to bude aj počas soboty v čase od 13.00 do 22.00 h.

„História vinárstva a produkcie vína v Bratislavskom regióne je bohatá a siaha do ďalekej minulosti. Som rád, že túto tradíciu stále udržiavame a môžeme aj dnes predstaviť kvalitné slovenské vína tohtoročného zberu,“ povedal v tejto súvislosti primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Tieto dni sú oslavou výsledkov úsilia bratislavských vinárov, v spolupráci s bratislavskou arcidiecézou však ponúknu aj duchovný rozmer sviatku.

Sprievodným podujatím je tzv. Svätomartinské trojdnie, počas ktorého budú v v Katedrále sv. Martina v Bratislave prebiehať bohoslužby. Hlavnou duchovnou myšlienkou trojdnia bude vzhľadom na aktuálnu situáciu: Svätý Martin a ľudia vyhnaní z domova.

Ďalším sprievodným podujatím sú aj Svätomartinské lampiónové sprievody.

Hlavné mesto chce týmto sviatkom posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva, informovala Katarína Kohútiková z magistrátu.

V sobotu je organizované Svätomartinské stretnutie, ktoré začne o 16.00 hod. sv. omšou pre deti v dóme sv. Martina. Tento rok sa budú ako obetné dary zbierať nové školské pomôcky (farbičky, ceruzky, papiere, fixky, lepidla, nožničky, a iné…), ktoré sa odovzdajú sestričkám Misionárkam lásky (sestričky Matky Terezy) pre núdzne rodiny s deťmi.

Lampiónový sprievod pôjde ulicami Starého mesta do Františkánskeho kláštora, kde bude pre deti pripravený ďalší program (tvorivé dielne, hry, tance).

Prečítajte si aj:

Víkendové jesenné menu: Pozrite sa, čo všetko si pre vás Bratislava prichystala na najbližšie dni

Tradíciu vinohradníctva v Bratislavskom regióne si uctia svätomartinské dni. Čo všetko sa so sviatkom sv. Martina spájalo?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM