Nina Táborská Kultúra

V Bratislave sa začal prvý ročník festivalu židovskej hudby KlezMORE

Podujatie si fanúšikovia hudobného štýlu klezmer môžu vychutnať na dvoch bratislavských scénach. Organizuje ho občianske združenie Tradition s domácim Pressburger Klezmer Bandom v spolupráci s rovnomenným viedenským festivalom.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa začal prvý ročník festivalu židovskej hudby KlezMORE
Zdroj: TASR

„Sme radi, že môžeme tento rok privítať festival KlezMORE, ktorý už desať rokov úspešne pôsobí vo Viedni, a priniesť ho teraz bratislavským divákom, lebo máme pocit, že Bratislave festival tohto druhu chýbal,“ povedal Andrej Werner zo skupiny PKB.

Práve členovia domáceho klezmer bandu sa spojili so známym viedenským promotérom Friedlom Preislom, aby aj v Bratislave v dňoch 10. a 14. novembra zorganizovali festival židovskej kultúry. Projekt spájajúci bratislavskú hudobnú scénu s Viedňou podporilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Premiérový bratislavský KlezMORE

Tvoria ho dva večery plné zvučných mien svetovej hudobnej scény klezmeru. Na dnešnom koncerte v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava vystupuje PKB spolu s lotyšskou speváčkou klezmer piesní Sashou Lurje a svojím hudobno-tanečným projektom JUH!.

„Začneme juhom Slovenska, Maďarskom a hudbou národnostných menšín, ktoré žijú na Slovensku a potom pôjdeme postupne dole – Rumunsko, Stredomorie, Izrael, dokonca skončíme až v Brazílii,“ priblížil Andrej Werner hudobnú zmes, ktorú tanečne dopĺňajú sólisti David Schimmer a Linda Luptáková.

Hlavné hviezdy

Merlin a Polina Shepherdovci z Veľkej Británie sa predstavia v piatok 14. novembra o 19.00 h v koncertnej sieni Klarisky.

„The Shepherds je rusko-anglické duo, klarinet, klavír a spev. Vystúpi vynikajúci klezmerový klarinetista Merlin Shepherd z Brightonu a jeho ruská manželka, klaviristka a speváčka Polina. Bude to komornejší večer klezmeru v komornejšom podaní,“ doplnil Andrej Werner, ktorý verí, že si KlezMORE nájde svojich priaznivcov aj v Bratislave.

„Budúci rok budeme oslavovať, lebo budeme mať 20. výročie kapely. Predpokladám, že PKB bude súčasťou festivalu aj budúci rok, radi by sme sem pozvali viacerých zahraničných hostí.“

Viedenský KlezMORE otvorili uplynulý víkend. „Pokúšam sa miešať židovskú aj nežidovskú hudbu, známu i neznámu. Festival trvá dva týždne na 13 miestach, tvoria ho koncerty, nemé filmy s hudobným sprievodom a prednášky,“ uviedol Friedl Preisl, usporiadateľ viedenského podujatia, ktoré patrí k najrenomovanejším židovským festivalom.

Za uplynulé desaťročie sa v jeho programe vystriedali hviezdy židovskej hudby ako The Klezmatics, Kroke, Amsterdam Klezmer Band, Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM