Nina Táborská Rôzne

Obrnené transportéry, húfnice i pancierové automobily. V Bratislave sa predvedie najmodernejšia vojenská technika

Veľtrh v prvý deň slávnostne otvorí prelet stíhačiek MiG 29 a L-39. V prípade priaznivého počasia sa diváci môžu tešiť aj na zoskok príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia Žilina z lietadla L-410.

Ilustračný obrázok k článku Obrnené transportéry, húfnice i pancierové automobily. V Bratislave sa predvedie najmodernejšia vojenská technika
Zdroj: Incheba

Obrnené transportéry, tanky, detektory výbušnín, bojové a prieskumné vozidlá, pancierové nákladné automobily, húfnice, ale aj široká ponuka ručných zbraní, streliva, najmodernejšie komunikačné a IT prostriedky a všeličo iné bude súčasťou medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB, ktorého 6. ročník sa uskutoční od 10. do 12. mája v bratislavskej Inchebe.

IDEB sa koná len každé dva roky a aktuálny ročník prináša množstvo vystavovateľov nielen zo Slovenska, ale aj z ďalších 19 krajín. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Incheby Martina Macková.

Slovenské premiéry

Veľtrh, ktorý do Bratislavy prináša najmodernejšiu vojenskú techniku, v prvý deň slávnostne otvorí prelet stíhačiek MiG 29 a L-39. V prípade priaznivého počasia sa diváci môžu tešiť aj na zoskok príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia Žilina z lietadla L-410.

Kam sa za posledné obdobie posunul vývoj v oblasti vojenskej techniky, na veľtrhu ukážu viaceré novinky. Jednou z nich bude obrnený transportér ALIGATOR 4×4 MASTER II, ktorý je výnimočný svojou mohutnosťou (celková hmotnosť vozidla do 12-tisíc kilogramov), vysokou nosnosťou vozidla (3 130 kg) a rýchlosťou (130 km/h).

Ďalšie vystavené obrnené vozidlo, TIGER, sa okrem iného požíva v rámci Ministerstva obrany ako dopravný prostriedok pre sily špeciálneho určenia a prieskumné jednotky.

Čítajte tiež: Vodohospodári dostali novú techniku. Viete, ako vyzerá kráčajúce rýpadlo?

Slovenskú premiéru budú mať produkty domáceho obranného priemyslu, húfnica EVA („mladšia sestra“ známej samohybnej kanónovej húfnice ZUZANA 2) a pásová verzia delostreleckej techniky s názvom DIANA ako výsledok poľsko-slovenskej spolupráce v oblasti obranného priemyslu.

Veľtrh ponúkne aj techniku na zaistenie informačnej bezpečnosti ako mikrodetektor rádiových ploštíc, mikrodiktafón vo veľkosti kancelárskej spinky, komplexnú ochranu proti odpočúvaniu, súkromný vysielač GSM signálu a ďalšie.

Bohatý program

Návštevníci sa môžu tešiť aj na sprievodný program s dynamickými ukážkami Ozbrojených síl SR, ktoré zahŕňajú presun patroly, ukážky sebaobrany, zadržanie páchateľa služobným psom a ochranu osôb v konfliktnom priestore.

Prichystaná je aj beseda s vojenskými športovcami, ktorí úspešne reprezentujú Slovensko v zahraničí – Anastasiou Kuzminovou, Matejom Tóthom a Adamom Žampom.

Čítajte tiež: NATO bude sídliť vo Vajnoroch. Vláda odsúhlasila rekonštrukciu priestorov

Prehliadka najmodernejšej vojenskej techniky v Inchebe
8
Galéria
Zdroj: Incheba
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM