Ľubomír Hudačko Tlačové správy

Na Starý most sa nezabudne: Na pamiatku sochy červeného trpaslíka sa môžu skladať aj obyvatelia!

Pamiatka na pôvodnú konštrukciu bratislavského Starého mosta v meste zrejme nakoniec bude. Na staromestskom nábreží Dunaja by totiž mala stáť časť pôvodnej mostnej konštrukcie, natretá načerveno Poskladať sa na jej umiestnenie môžu aj samotní Bratislavčania!

Ilustračný obrázok k článku Na Starý most sa nezabudne: Na pamiatku sochy červeného trpaslíka sa môžu skladať aj obyvatelia!
Zdroj: TASR

Zo zachránených fragmentov chce občianska iniciatíva vytvoriť sochu s názvom Červený trpaslík.

„Keďže most spájal dva brehy a nekládol žiadnu priestorovú bariéru, socha má byť bránou alebo objektom, ktorý nebude stáť ľuďom v ceste, nebude barikádou. Je teda koncipovaná tak, aby sa popod ňou dalo chodiť,“ uviedol na tlačovej konferencii sochár Ľubo Mikle. Práve on má pôvodné fragmenty pretvoriť na sochársku inštaláciu, ktorá bude niesť názov Červený trpaslík. Trpaslík preto, že z pôvodného mosta ostane už len malá časť. Jeden z názvov mosta bol tiež Most Červenej armády.

Časť pôvodnej konštrukcie mosta chcú na nábrežie vrátiť organizátori Bratislava Street Art Festivalu a občianske združenie Euforion. Dohodli sa so staviteľom nového mosta, spoločnosťou Eurovia a asi 15 ton konštrukcie ich vraj už čaká na petržalskej strane Dunaja. Na jej umiestnenie na druhý breh by sa mali poskladať aj ľudia. „Aby sme sami sebe darovali príjemné miesto na oddych,“ vysvetlil Tomáš Lukačka z občianskeho združenia Euforion. V okolí sochy má totiž vzniknúť aj nové malé námestie.

Ako občianska iniciatíva pod názvom Pamätník Starého mosta preto vyhlásili kampaň na pokrytie nákladov, ktoré súvisia s inštaláciou sochy a úpravou okolia. „Technická realizácia je trochu zložitejšia, keďže objekt má zhruba 15 ton. Potrebujeme napríklad zaplatiť ťažké mechanizmy, nadrozmernú dopravu, terénne úpravy, výrobu podstavca, sedenia a podobne,“ priblížil Lukačka s tým, že prvé finančné príspevky už občianskej iniciatívne začali prichádzať na účet.

Bratislavčania môžu prispieť ľubovoľnou sumou. „Možno takto vytvoríme precedens a ľudia v Bratislave v sebe dokážu nájsť také percento spolupatričnosti, že veci budeme spolu meniť na realitu,“ dodal Lukačka.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM