Rôzne

V Bratislave pribudli ďalšie tri smart lavičky

Pred Starou tržnicou a pri Propeleri pribudli nové smart lavičky, na ktorých si môžete posedieť a zároveň nabíjať telefón.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave pribudli ďalšie tri smart lavičky
13
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Po skúšobnej „smart“ lavičke na Primaciálnom námestí od firmy Power Mode v jarných mesiacoch, ktorej výhody si mohli Bratislavčania vyskúšať v testovacej prevádzke, pribudli počas leta v meste ďalšie tri takéto lavičky, a to pred Starou Tržnicou v Starom Meste a pri Propeleri na Rázusovom nábreží.

Nové lavičky

Pre hlavné mesto ich zakúpila spoločnosť Adient, ktorá tento rok oslavuje 10. výročie existencie bratislavského biznis centra, ktoré podporuje globálne činnosti výrobcu a dodávateľa komfortných sedadiel do vozidiel, aj smart riešenia v meste. Bratislava24.sk informovala Iveta Kešeľáková z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

„Bratislava finalizuje koncepciu SMART CITY, ktorou chce reflektovať na všetky potreby súčasnej doby. Byť smart znie síce veľmi moderne a všetci si to spájame s modernými technológiami, no nie je to len o nich. Je to najmä o návrate k zdravému sedliackemu rozumu, o šetrnom využívaní zdrojov, udržateľnom rozvoji a rozumných riešeniach vo všetkých oblastiach – od mobility cez energetiku, dopravu, hospodárenie s vodou až po starostlivosť o zeleň,“ uviedla námestníčka primátora Ľudmila Farkašovská, ktorá sa vo februári zúčastnila na oficiálnom spustení testovacej „smart“ lavičky na Primaciálnom námestí.

Inštaláciu smart lavičiek podporila spoločnosť Adient, globálny líder vo výrobe automobilových sedadiel. Biznis centrum Adient pôsobí v Bratislave už 10 rokov. „Všimli sme si smart iniciatívy nášho hlavného mesta a pri príležitosti výročia nášho biznis centra sme sa ich rozhodli podporiť prostredníctvom lavičiek. Sídlime v úplnom centre mesta a naši zamestnanci tu radi trávia čas. Zároveň smart technológie bytostne patria k nášmu podnikaniu,“ informoval Peter Kováč, riaditeľ Bratislava biznis centra spoločnosti Adient.

Výhody lavičky

Moderná „smart“ lavička, ktorá má v sebe zabudovaný rad elektronických prvkov, okrem základnej funkcie na sedenie poskytuje predovšetkým nabíjanie mobilných zariadení a tiež generuje pripojenie na internet, čo je mimoriadne vyhľadávaná služba v dnešnej elektronickej dobe. V ponuke sú dva typy nabíjania – káblom pomocou USB alebo bezdrôtové. Okrem toho funguje na solárny pohon, je teda priateľská k životnému prostrediu. Solárne panely, ktoré sú umiestnené pod lavičkou, vyrábajú zhruba 100 W elektrickej energie za hodinu. Lavička je odolná proti poveternostným vplyvom a korózii, ako aj vandalizmu, preto je vhodná a odporúča sa na verejné priestranstvá.

Okrem konštrukcie a ochrannej dosky z plexiskla, má v sebe lavička vstavané senzory, ktoré zbierajú rôzne druhy informácií, vrátané atmosférických podmienok (teplota, tlak, vlhkosť vzduchu a zloženie atmosferických plynov), počtu užívateľov a funkčnosti komponentov, ktoré sa po istom čase vyhodnotia a budú slúžiť pre informačné potreby pri poskytovaní lepších a efektívnejších služieb obyvateľom aj návštevníkom hlavného mesta.

Cieľom spoločnosti Power Mode bolo vyrobiť smart produkt, ktorý šetrí životné prostredie s využitím environmentálnej politiky a súčasne prispieva k udržateľnému rozvoju miest a kvalite života ich obyvateľov v momentoch, kedy to potrebujú, napr. pri dobytí mobilného telefónu alebo pri nutnosti pripojenia sa do siete wifi. Unikátnosť ich „smart“ lavičky spočíva aj v tom, že má ako jediná na svete certifikát kvality CE a bola ocenená ako Najinovatívnejší výrobok roka 2015 či Najlepší start-up roka 2015.

Smart City

Moderná smart lavička vzbudila pozornosť v rámci medzinárodného summitu SMART CITY 360, ktorý sa konal v Bratislave minulý rok v novembri. Zástupcovia firmy ju mestu zapožičali, aby si jej komfort a výhody mohli vyskúšať aj obyvatelia Bratislavy. Na základe dobrej spolupráce s mestom pri testovaní lavičky následne spoločnosť Power Mode túto lavičku mestu Bratislava aj venovala.

V centre mesta sa tak celkovo nachádzajú 4 „smart“ lavičky, ktoré predstavujú inovatívne riešenie na zlepšenie komfortu života ľudí v meste. Bratislava má ambíciu stať sa tzv. „Smart City“, rozumným mestom, ktoré využíva „smart“ riešenia pri zabezpečovaní kvalitných podmienok života pre svojich obyvateľov všade tam, kde je priestor a potenciál na ich využitie od dopravy až po verejné osvetlenie.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM