Kultúra

V Bratislave nájdete ešte 2 výstavy vlaňajšieho festivalu Mesiac fotografie

Posledné dve výstavy jubilejného vlaňajšieho 25. ročníka medzinárodného festivalu Mesiac fotografie ešte možno navštíviť v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave nájdete ešte 2 výstavy vlaňajšieho festivalu Mesiac fotografie
Zdroj: TASR

Do 10. januára potrvá expozícia talianskeho fotografa Waltera Niedermayra v Pálfiho paláci Galérie mesta Bratislavy a do konca januára prezentácia tvorby Martina Kollára v Slovenskej národnej galérii.

Projekčné sféry a dobrodružné ríše

Prvá slovenská výstava Waltera Niedermayra má názov Projekčné sféry a dobrodružné ríše. Týka sa alpskej prírody a rozvoja turizmu v nej. Autor sa narodil a vyrastal v meste obklopenom horami a ony boli jeho hlavným fotografickým záujmom od konca 80. rokov.

Jeho veľkoplošné fotky zobrazujú lyžiarov a turistov, malé farebné figúrky akoby zavesené pred oslňujúcu mohutnosť snehu a ľadovcov, medzi úbočiami hôr, cestami, drevenicami a rozľahlými parkoviskami. Každý kúsok alpskej krajiny je fotený z diaľky, často zhora.

Ukazujú odlúčenosť prírodnej krajiny opotrebovanej masovou turistikou. Jeho práce sú poskladané z dvoch alebo viacerých fotiek vedľa seba. Tvoria diptychy, triptychy, polyptychy, preto znemožňujú divákovi všímať si jednotlivé fotografie oddelene.

Podľa kurátorky výstavy Giglioly Foschi na každom zábere je uhol pohľadu trochu posunutý, aby bola narušená perspektíva. Ani čas nasnímania jednotlivých fotografií sa nezhoduje. Toto dvojité rozčlenenie priestoru a času spochybňuje bežnú úlohu fotografie – zaznamenať realitu do nehybného momentu.

Takto od seba oddelené fotografie, ale spolu súvisiace, získajú niektoré protichodné aspekty. Tie majú znepokojiť diváka a zároveň upútať jeho pozornosť, rozbiť istotu fotografického zobrazenia tak, že skutočnosť zobrazia v pohybe. Spájajú pocit takmer nadpozemskej krásy s pocitom straty. Rozbíjajú nehybnosť, zmnožujú ju a hrajú sa s ňou. V skutočnosti sú aj opisné, aj vystavané, ponorené do neurčitej aury neskutočna.

Field Trip/Exkurzia

Na druhom poschodí Esterháziho paláca SNG je výstava Field Trip/Exkurzia od medzinárodne uznávaného slovenského autora Martina Kollára. Sú tam prevažne veľkoplošné fotografie zo súboru, ktorý vznikal počas jeho pobytu v Izraeli od novembra 2009 do februára 2011 ako súčasť medzinárodného projektu This Place.

Kurátor výstavy Aurel Hrabušický zo SNG charakterizuje Kollárove snímky ako výrazne odlišné od fotografií jeho kolegov: „Namiesto živej akcie alebo nasnímania miest poznačených vojnou a terorizmom vidíme skôr následky konfliktov, ich dlhodobý dosah na spôsob života obyvateľstva.“

Hrabušický je aj autorom úvodnej štúdie v novej knihe Catalogue, ktorá prvýkrát predstavuje výber z celej Kollárovej fotografickej tvorby aj filmových aktivít. Voľne prístupnú výstavu dopĺňa sprievodný program vo forme nedeľného pohodového výkladu s lektorom 17. a 31. januára.

Podľa riaditeľa Mesiaca fotografie Václava Maceka sa v minulom ročníku festivalu podarilo udržať kvalitatívnu úroveň z predchádzajúcich rokov. Návštevník mal možnosť vidieť tvorbu takej hviezdy, ako je Francúz Doisneau, výber českej avantgardnej fotografie i talianskeho fotografa Niedermayra. Tiež kvalitné slovenské výstavy od Martina Kollára alebo Judity Csáderovej.

„Jediné pre nás bolo nepríjemné, že sme nemohli vystavovať v Dome umenia, ale dúfam, že v roku 2016 tam opäť budeme môcť vystavovať,“ uviedol Václav Macek.

Prečítajte si tiež: Zistili sme pre vás: Viete kto všetko zavíta do Bratislavy v novom roku? Na týchto koncertoch môžete byť aj vy

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM