Alexandra Húsková Správy Správy

V Bratislave môže byť počas soboty rušno. Mierumilovný Koncert k ľudskosti sa koná v jeden deň spolu s Pochodom proti islamizácii

Sobotný "Koncert k ľudskosti" aj "Pochod proti islamizácii" spája rovnaká téma, ale rozdeľuje pohľad na jej riešenie. Obe akcie sa konajú v rovnakom čase, trasa Pochodu proti islamizácii však nevedie cez Hviezdoslavovo námestie, kde bude prebiehať koncert. Ako je mesto zabezpečené?

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave môže byť počas soboty rušno. Mierumilovný Koncert k ľudskosti sa koná v jeden deň spolu s Pochodom proti islamizácii
Zdroj: Dnes24.sk

„Mestská časť Staré Mesto využila svoju právomoc a obidvoch zvolávateľov akcií – Koncertu k ľudskosti aj Pochodu proti islamizácii – si zavolala na stretnutie, kde prebrali zodpovednosť organizátorov za priebeh podujatí, ako aj ich trestnoprávnu zodpovednosť za prípadné problémy,“ uviedla pre Bratislava24.sk Nora Gubková, hovorkyňa MČ Staré Mesto.

Pochod, ktorý zažila Bratislava v júni bol búrlivý a prišlo k mnohým výtržnostiam. „Kvôli zastaralému zákonu nemáme legálne možnosti na vydanie zákazu zhromaždenia,“ povedala Nora Gubková. Organizátori protestov sú ťažko postihnuteľní, po júnovom proteste sa totiž najväčšie problémy začali po oficiálnom ukončení zhromaždenia.

Organizátori Koncertu k ľudskosti sa na stretnutí so samosprávou zaviazali, že pôjde o pokojné zhromaždenie. Podľa ohlášky sa očakáva približne tisíc ľudí.

Koncert je benefičnou aktivitou na vyjadrenie ľudskosti s ľuďmi v núdzi. Začína sa o 16.hodine na Hviezdoslavovom námestí a vystúpia tu známi speváci a skupiny – ako Bez ladu a skladu, Para, či Korben Dallas.

Prečítajte si aj: Čiernou kávou proti bielemu Slovensku: Káva či víno bude v Bratislave zadarmo pre každého, kto prejaví svoju ľudskosť

„Zvolávateľovi Pochodu proti islamizácii Mestská časť Staré Mesto odporučila, aby pripravil preventívne opatrenie na zabezpečenie pokojného priebehu pochodu a to formou verejného vyhlásenia, že sa dištancujú od akýchkoľvek prejavov násilia,“ vyjadrila sa Nora Gubková.

Zároveň organizátorov „Pochodu za islamizáciu“ staromestská samospráva vyzvala aj k šíreniu vyhlásenia o pokojnom proteste na sociálnych sieťach, prostredníctvom ktorých sú účastníci pozývaní na zhromaždenie. Oficiálne je na pochod nahlásených tisíc ľudí.

Na sociálnej sieti však už účasť potvrdilo cez dve tisíc. Nájdete tu vytvorenú pozvánku v znení: „Organizátori sú zoskupením nespokojných ľudí. Na protestnej akcii sú vítaní všetci nespokojní Slováci bez ohľadu na politické tričko, pričom môžu vystúpiť aj s príhovorom.“ Vyzvanie účastníkov k pokojnému protestu sme na sociálnych sieťach vyzývateľov nenašli.

Na sobotu sa pripravujú aj policajti a Dopravný podnik

„Tak ako aj v prípade predošlého, v minulosti ohláseného verejného zhromaždenia tak aj priebeh sobotňajšieho verejného zhromaždenia bude polícia monitorovať. V prípade ak by sa odklonilo od svojho účelu, polícia bude postupovať v súlade so zákonom,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Michal Szeiff, hovorca KR PZ.

„Do bezpečnostných opatrení budú vyčlenené potrebné sily a prostriedky tak, aby bol verejný poriadok zachovaný, aby bol ochránený život, zdravie a majetok občanov ako aj bezpečnosť cestnej premávky,“ dodal Michal Szeiff.

Podľa informácií z Dopravného podniku by sa mali účastníci Pochodu stretnúť na Hlavnej železničnej stanici. „Dispečing DPB bude celú situáciu monitorovať v spolupráci s políciou a mestskou políciou, dokonca bude v daný deň posilnený o ďalšie posádky dopravných dispečerov,“ uviedla pre Bratislava24.sk Adriana Volfová, hovorkyňa DPB.

V prípade potreby bude zabezpečený aj odklon liniek mestskej hromadnej dopravy, situácia sa bude operatívne riešiť podľa potreby.

„Cestujúcu verejnosť budeme informovať priamo na mieste, ale aj prostredníctvom webu Dopravného podniku. Cestujúci môžu takisto využiť aj callcentrum a nonstop linku DPB,“ dodala Adriana Volfová

Presunú sa do Malaciek?

Protestné zhromaždenie by sa v Bratislave malo začať o 15. a ohlásené je do 17. hodiny. Podľa našich informácií by sa však mala časť účastníkov protestu presunúť do Malaciek. Poobedný vlak do Malaciek odchádza podľa grafikonu o 16:15 hod. z Hlavnej stanice.

Na 17. hodinu máme ohlásené zhromaždenie na Kláštornom námestí, pri soche M.R.Štefánika,“ potvrdila nám Ľubica Pilzová, hovorkyňa primátora Malaciek.

Nahlásených je tu stovka účastníkov a zhromaždenie je nahlásené od 17. do 20. hodiny. Na to, aké sú ďalšie plány organizátorov, nám na úrade v Malackách odpovedať nevedeli, policajné zložky sú však pripravené na zabezpečenie poriadku.

Prečítajte si aj: My sme pri povoľovaní pochodu extrémistov nezlyhali, tvrdí samospráva Starého Mesta

Pozrite sa ako to vyzeralo počas júnového protestu: Aktuálne z Bratislavy: Zhromaždenia prebiehajú za účasti ťažkoodencov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM