Kultúra

V Bratislave máte možnosť prezrieť si štyri medzinárodné výstavy o nacionalizme spojené s diskusiami

Projekt Privátny nacionalizmus sa bude realizovať v bratislavskej Open gallery od 10. februára do 7. marca. Ide o zavŕšenie medzinárodného podujatia, v rámci ktorého sa vlani uskutočnili štyri výstavy s rovnakým názvom na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Nemecku.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave máte možnosť prezrieť si štyri medzinárodné výstavy o nacionalizme spojené s diskusiami
Zdroj: Dnes24.sk

Teraz sa v týždenných intervaloch v Bratislave uskutočnia štyri výstavy a štyri diskusie so 16 diskutérmi. Vybrané diela sú od vyše 40 umelcov z Česka, Ukrajiny, Maďarska, Rumunska, Francúzska a Slovenska. Výstavy, ktorých kurátori sú Fedor Blaščák, Rokko Juhász a Ilona Németh, budú otvorené od utorka do soboty medzi 15. a 19. hodinou a diskusia vždy v utorok o 17.30.

Témy výstav aj diskusií reflektujú z rôznych uhlov špecifickú formu nacionalizmu, ktorý označujú ako privátny nacionalizmus. Medzi diskutérmi sú historici, politológovia, etnológ, teoretici a kurátori súčasného umenia, umelci aj rabín.

Podľa organizátorov cyklus vznikol v snahe prehĺbiť diskusiu o fenoméne privátneho nacionalizmu, ktorý sa ukazuje byť novým a vitálnym nositeľom tradičných ideologických obsahov z čias politických zápasov o budovanie národného štátu. Nesledujú preto líniu veľkých historických okamihov ako míľnikov v súbojoch veľkej politiky.

Naopak, zaujímajú ich spôsoby a procesy, v rámci ktorých dochádza k scitliveniu a subjektívnemu prekladu dôsledkov dejinných drám do prirodzeného sveta obyčajného človeka. Pritom otázka ostáva stále rovnaká – čo je dobré pre štát a čo je dobré pre jednotlivca?

„Jedno z vydaní chceme venovať reflexii konfliktov medzi politickou mocou a umením v prípadoch, keď sa ním stávajú prezentácie štátnych symbolov. Čiastočne tak reagujeme na kauzu spojenú s inštaláciou diela Dalibora Baču v podobe československej vlajky položenej na zem počas minuloročnej výstavy Privátny nacionalizmus v Košiciach,“ uviedla Ľubica Hustá, z organizačného výboru podujatia.

V projekte tiež ide o experimentovanie kurátorov s klasickým formátom tematickej výstavy. Chápu ju ako priestor na prehlbovanie verejnej diskusie, čo v dôsledku vedie k snahe o čo najväčšie priblíženie dvoch rovín, medzi ktorými sa každá tematická výstava pohybuje: medzi verejnou produkciou umenia a produkciou verejného diskurzu.

Organizátormi podujatia sú Kassákovo centrum intermediálnej kreativity a Nadácia otvorenej spoločnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM