Aktualizované Tomáš Stupavský Rôzne

V Bratislave diskutovali o tom, ako zabrániť teroristom získať jadrový materiál

Nelegálne nakladanie s jadrovými a rádioaktívnymi materiálmi treba lokalizovať, pretože predstavuje hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť. Čeliť sa tomu dá vzájomnou spoluprácou.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave diskutovali o tom, ako zabrániť teroristom získať jadrový materiál
Zdroj: TASR

Tento týždeň (13.-15.10.) sa na tom počas rokovaní zhodli zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a americkej ambasády v Bratislave.

Bližšie diskutovali o tom, ako zabrániť teroristom a ďalším kriminálnikom získať na čiernom trhu jadrový materiál a umožniť ich úspešné trestné stíhanie.

„Spolupráca medzi Slovenskom a USA komplexne posilňuje schopnosti boja proti nelegálnemu nakladaniu s jadrovými a rádioaktívnymi materiálmi, odrádza od budúcich pokusov o nelegálne nakladanie s týmito materiálmi a posilní bezpečnosť USA, Slovenska, Európy a svetového spoločenstva,“ píše sa v spoločnej tlačovej správe ministerstva a ambasády.

Dialóg medzi oboma krajinami je pokračovaním prebiehajúcej bilaterálnej spolupráce. Tá vychádza zo spoločného akčného plánu z roku 2011, ktorý ma za cieľ predchádzať, odhaľovať a reagovať na incidenty spojené s nelegálnym nakladaním s jadrovými a rádioaktívnymi materiálmi.

„V jeho rámci obe strany prerokovali možnosti spolupráce v oblasti jadrovej detekcie, jadrovej súdnej vedy, vyšetrovaní orgánmi vynútiteľnosti práva a vo využití ďalších nástrojov na prevenciu, odhaľovanie a reagovanie na mimoriadne udalosti v súvislosti s nelegálnym nakladaním s jadrovými alebo rádioaktívnymi materiálmi,“ píše sa v stanovisku.

Slovensko opätovne potvrdilo tiež záväzok zdieľať svoje odborné znalosti s ostatnými medzinárodnými partnermi.

Informovalo Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM