Rôzne Správy

V blízkosti bývalej továrne na kefy sa možno začnú vyrábať európske unikáty

Niekoľko nadšencov sa snaží vzkriesiť výrobu v časti bývalej továrne, ktorá bola na konci 19. storočia najväčším závodom svojho druhu v Uhorsku.

Ilustračný obrázok k článku V blízkosti bývalej továrne na kefy sa možno začnú vyrábať európske unikáty
Zdroj: internet

Areál továrne na výrobu kief bratov Grunebergovcov sa na konci 19. storočia rozprestieral v priestore medzi ulicami Radlinského, Fazuľovou (bývalou Slovanskou) a Školskou. Vznikol v roku 1875. Výroba sa rozbehla naplno a podniku sa darilo natoľko, že sa stal najväčším závodom svojho druhu v Uhorsku a na prelome storočí jedným z najväčších priemyselných komplexov v Bratislave.

Obnovia kúsok histórie?

Komplex so 17 budovami aj s časťou pôvodného interiéru fungoval ešte v 80. rokoch 20. storočia. Sídlil tam podnik Cosmos, ktorý vyrábal zubné kefky pre celé Československo. Spoločnosť sa však po sprivatizovaní dostala do krachu. V objektoch, ktoré z vtedajšieho podniku zostali, už výrobný ruch ustal, v priestoroch si našli miesto reštaurácie, menšie obchody a administratíva.

Staré stroje, ktoré kedysi vlastnila spoločnosť Cosmos, sa čiastočne podarilo odkúpiť nadšencom, ktorí stoja za projektom ecoheart. Vyrábajú dizajnovo pútavé zubné kefky v zaujímavom balení, navyše zo svojich ekologických produktov dávajú 10 percent na neziskové projekty. Výrobu momentálne zastrešujú v Číne, nakoľko nielen na Slovensku, ale ani v Európe nie je funkčná kefkáreň na výrobu drevených kefiek. Chceli by to však zmeniť a obnoviť malý kúsok priemyselnej histórie v Bratislave.

Jediná výrobňa v Európe

„Snažíme sa oživiť časť bývalej kefárne a spraviť z nej transparentný priestor. Vďaka strojom z roku 1969 budeme schopní vyrobiť kefky od prvého kroku po posledný tu na Slovensku. Telo kefky budeme vyrábať z tuzemských drevín ako dub, orech, v budúcnosti buk a jaseň, a využívať tak kvalitné materiály zo slovenských lesov,“ povedal Bratislava24.sk Roman Kovács, zakľadateľ značky ecoheart.

„Mojim snom je spraviť z tejto výrobne transparentný priestor. To znamená, že bude kefkáreň otvorená pre každého, kto sa bude chcieť pozrieť na výrobu a kus žijúcej histórie od študentov, exkurzií školákov cez dôchodcov až po milovníkov dreva. Bola by to zároveň jediná výrobňa drevených zubných kefiek v Európe,“ predstavuje svoju víziu Roman Kovács.

Zdroj: Evidenčný list pamätihodností
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM