Tomáš Stupavský Kultúra

V aule Lekárskej fakulty Univerzity Komenského sa otvorila výstava významného maďarského lekára

Výstavu o životnom diele najznámejšieho maďarského lekára Ignáca Semmelweisa otvorili v stredu (23.9.) v aule Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku V aule Lekárskej fakulty Univerzity Komenského sa otvorila výstava významného maďarského lekára
Foto: Katarína Oravská

Na základe odporúčania Semmelweisovho múzea histórie medicíny v Budapešti v roku 2013 UNESCO zapísalo životné dielo Semmelweisa do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva.

Prvou zastávkou expozície skladajúcej sa z desiatich panelov so sprievodným textom v anglickom jazyku je hlavné mesto Slovenska. Výstavu s názvom „Ikona Semmelweis“ otvorila veľvyslankyňa Maďarska v Bratislave Éva Czimbalmosné Molnár a prodekanka LF UK Eliška Kubíková.

„Hoci Semmelweis sa stal svetoznámym ako záchranca matiek, význam jeho životného diela ďaleko presahuje odbor pôrodníctva, pretože jeho objavy priniesli zmenu v pohľade medicíny. Navyše jeho pôsobenie môžeme interpretovať nielen v rámci európskej kultúry, nakoľko charakter ochorení je všade rovnaký,“ uviedla veľvyslankyňa s tým, že veľkosť Semmelweisa spočíva v objavení primárnych faktorov horúčky šestonedieľok, ale aj vo vypracovaní prevencie.

Prodekanka E. Kubíková vo svojom vystúpení poukázala na dôležitosť a význam spolupráce medzi Slovenskom a Maďarskom v oblasti vedeckovýskumného rozvoja.

Výstava bude otvorená do 7. októbra.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM