Rôzne Správy

V areáli bývalej Cvernovky pokračujú búracie práce. Na rad príde Etážová budova

Súčasťou premeny areálu bývalej Cvernovky na novú mestskú štvrť je asanácia vybraných objektov. Od pondelka príde na rad objekt tzv. Etážovej budovy z roku 1964.

Ilustračný obrázok k článku V areáli bývalej Cvernovky pokračujú búracie práce. Na rad príde Etážová budova
2
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

V areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne pokračuje developerská spoločnosť YIT Slovakia v asanácii vybraných projektov. Od pondelka 27. februára príde na rad objekt tzv. Etážovej budovy z roku 1964. Tá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti pamiatkovo chráneného objektu Pradiarne.

„Z tohto dôvodu bude potrebné postupovať pri asanácii opatrne a bude trvať zrejme dlhší čas, aby nedošlo k žiadnemu poškodeniu chráneného objektu. Asanácia bude prebiehať pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu, najmä čo sa týka miesta dotyku s Pradiarňou,“ informovala spoločnosť YIT Slovakia. Následne by mali sanačné práce pokračovať na objektoch na Páričkovej ulici.

Vznikne nová štvrť

Asanácia vybraných projektov je súčasťou premeny bývalého industriálneho areálu a developer ich realizuje na základe platných povolení a zároveň nariadení mestskej časti Ružinov.

Plánované práce plne rešpektujú a zohľadňujú víziu, ktorú vo svojom návrhu predstavil ateliér Compass, víťaz architektonickej súťaže na riešenie tohto areálu. Na území pôvodne industriálneho areálu by mala vzniknúť vitálna nová štvrť, ktorá bude prepájať historický odkaz lokality s novou modernou architektúrou, s dôrazom na zachovanie dominanty národnej kultúrnej pamiatky – objektu bývalej Pradiarne vrátane bývalej Silocentrály.

Výstava návrhov Cvernovky

Keďže súťaž priniesla množstvo rôznorodých a kvalitných pohľadov na budúcnosť tohto územia, spoločnosť sa rozhodla sprístupniť verejnosti všetky súťažné návrhy. Urbanistické štúdie si záujemcovia môžu pozrieť vo foyeri Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave do 10. marca, a to v pracovných dňoch od 9:00 do 18:00 hod.

V súvislosti s výstavou sa vo štvrtok 23. februára o 15:00 hod. uskutoční vo veľkej aule fakulty verejná prednáška víťazných návrhov za účasti ocenených ateliérov a zástupcov spoločnosti YIT Slovakia.

Zdroj: YIT Slovakia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM