Jakub Haršany Rôzne

V amfiteátri pri Horskom parku to kedysi žilo. Dnes priestor chátra a zarastá stromami

V minulosti sa do amfiteátra chodili baviť tisícky ľudí. Dnes zostali v Bratislavčanoch na tieto časy už len smutné spomienky.

Ilustračný obrázok k článku V amfiteátri pri Horskom parku to kedysi žilo. Dnes priestor chátra a zarastá stromami
7
Galéria

Amfiteáter na Búdkovej ulici neďaleko Horského parku postavili v roku 1984. Mal kapacitu 10-tisíc ľudí a ihneď sa stal obľúbeným centrom kultúry a zábavy.

Koncerty, festivaly či premietanie filmov

Na konci 80. rokov a v 90. rokoch amfiteáter pravidelne vypredávali koncerty hviezd vtedajšej hudobnej scény. Na javisku vystúpili také skupiny ako Tublatanka, Elán či Modern Talking. Taktiež sa tu konali premietania filmových premiér či iné kultúrne a spoločenské podujatia.

Tóny hudby však postupne začali utíchať. Na prelome tisícročí boli časy koncertov a festivalov už dávno preč. Na začiatku nového milénia mesto prenajalo amfiteáter firme Debut, s.r.o., ktorá sa zaviazala, že v priestoroch bude organizovať kultúrne akcie. Výsledkom bolo premietanie filmov pod holým nebom. Naposledy sa v amfiteátri premietalo v roku 2005.

Amfiteáter zničil požiar

Od tohto momentu objekt pustol, chátral a postupne sa stal domovom bezdomovcov. Vyvrcholením tohto stavu bol požiar v roku 2008, pri ktorom celé pódium a strecha zhorela.

Zasahovalo tu množstvo hasičov a polícia po ukončení vyšetrovania skonštatovala, že požiar bol založený úmyselne.

Stalo sa tak len pár dní po tom, čo mesto previedlo amfiteáter do rúk súkromnej firmy Apollo Arena výmenou za pozemky v Petržalke. V roku 2009 napokon zbúrali všetko, čo po požiari zostalo.

Plánovali sa tu stavať byty

Následne sa začali diskusie o tom, čo by v priestore bývalého amfiteátra mohlo vzniknúť. V roku 2013 vyhlásila developerská spoločnosť LBG byty architektonickú súťaž, v rámci ktorej sa mali v areáli amfiteátra vybudovať byty. Súťaž dokonca mala aj víťazov, ale do dnešného dňa k žiadnej výstavbe nedošlo.

Areál amfiteátra v súčasnosti naďalej chátra, v jeho priestoroch za ten čas stihli vyrásť niekoľkometrové stromy a nachádzajú sa tu aj skládky odpadu. Tí, ktorí si pamätajú slávne časy amfiteátru, kedy prostredníctvom kultúrnych akcií prinášal návštevníkom radosť, určite nie sú jeho terajšou podobou nadšení.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM