Kultúra

Užite si tanec a o spoznajte starý Rím. Aj o tom budú Rímske hry 2015 v Rusovciach

Múzeum mesta Bratislavy pripravilo na sobotu 12. septembra už 18. ročník Rímskych hier. Okrem spoznávania starovekého Ríma sú tentoraz zamerané aj na tanec, povedala Beáta Husová z bratislavského múzea.

Ilustračný obrázok k článku Užite si tanec a o spoznajte starý Rím. Aj o tom budú Rímske hry 2015 v Rusovciach
Zdroj: TASR

„Rímske hry 2015 sú zamerané na tanec ako ušľachtilé umelecké vyjadrenie pohybu, ale nebude chýbať ani predstavenie ostatných oblastí života – legionárov, gladiátorov, odievania, výtvarného umenia,“ spresnila s tým, že spoznávať staroveký Rím cez Gerulatu umožnia aj tento rok informačné technológie. Niektoré z nich projekt uplatní priamo v rámci súťaží na Rímskych hrách.

Tento rok Rímske hry spojili s 2. ročníkom podujatia Danube Limes Day, ktorý obohatí poznávanie histórie najmä prostredníctvom športu.

„Súčasťou podujatia je aj cyklovýlet, ktorého časť povedie po trase starej rímskej cesty z Carnunta do Gerulaty. Cyklisti sa stretnú pred pri Moste Lafranconi,“ doplnila Husová s tým, že počas zastávok budú dostávať informácie o rímskych pamiatkach na území Carnunta.

Trasa cyklovýletu, ktorá povedie od Mosta Lafranconi cez Hainburg, Bad Deutsch Altenburg (Museum Carnuntinum), vojenský amfiteáter,Pe­tronell-Carnuntum (Archeologický park), Pohanskú bránu, Edelstal, Kittsee, Jarovce do Rusoviec, je dlhá 52 až 58 kilometrov. „Keďže trasa je náročnejšia, pôjde o menšie podujatie pre skupinu cca 30 osôb. Účastníci dostanú atraktívne tričká s názvom podujatia a vstup zdarma do Archeologického parku – Carnuntum a Gerulata,“ uzatvorila Husová.

Danube Limes Day je medzinárodné podujatie venované rímskym pamiatkam na dunajskej hranici, ktorú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami. Tie hlavné legionárske stáli vo Viedni (Vindobona), Petronelli (Carnuntum), pri Komárne (Brigetio) a Budapešti (Aquincum). Medzi nimi boli aj menšie pevnosti ako napríklad Gerulata na území dnešných Rusoviec.

Prečítajte si tiež: Začína sa 26. divadelná sezóna Divadla Astorka Korzo ´90. Pozrite sa, čo všetko vás čaká

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM