Samospráva

Už túto nedeľu sa otvorí Dunajská promenáda

Bratislavčania sa už v nedeľu budú môcť prejsť po zrekonštruovanej a zmodernizovanej Dunajskej promenáde. Počas otvorenia vás poteší aj zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Už túto nedeľu sa otvorí Dunajská promenáda
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu 3. júla sa oficiálne otvorí Dunajská promenáda, ktorá prešla mnohými revitalizačnými zmenami, a ktorej súčasťou budú v budúcnosti aj planetárium a mediatéka. Informovala o tom Katarina Kohutikova z Magistrátu hlavného mesta Bratislava.

Otvorenie doplní zaujímavý program, ktorý si pripravilo občianske združenie Slovenské planetáriá v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity.

Bratislavčania tak opäť získajú obľúbený priestor pri Dunaji, kde sa budú môcť prechádzať a tráviť voľné chvíle.

„Do tejto cennej časti sa po rokoch opäť vracia život a Dunajská promenáda poskytne Bratislavčanom nové možnosti na trávenie voľného času. Priestor prešiel zmenami – vymenili sme asfalt, ošetrila sa zeleň, opravili balkóny, zrekonštruoval sa Matušíkov múrik a promenáda bola doplnená aj o nový mobiliár – lavičky, smetné koše, detské preliezky,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Čítajte aj: Obrazom: Rekonštrukcia Dunajského nábrežia začína o 5 minút 12

Slávnostné otvorenie

Oficiálne otvorenie sa bude konať túto nedeľu (3. júla 2016) o 11.00 hodine na Dunajskej promenáde. V rámci pripraveného programu budú k dispozícii tri vesmírne ďalekohľady s filtrom na pozorovanie Slnka a deti si budú môcť vypúšťať vodné rakety či zapojiť sa do súťaže v kreslení kozmických obrázkov.

Vystavený bude aj model prvej unikátnej slovenskej družice Cubesat. Okrem denného pozorovania Slnka so slnečnými škvrnami budú môcť záujemcovia večer po zotmení (cca o 21.00 hod.) pozorovať aj tri planéty: nápadne červený Mars a jeho polárne čiapočky, jasný Jupiter s červenou škvrnou a jeho mesiace, rovnako ako aj Saturn s prstencami.

Podmienkou je, samozrejme, bezoblačná obloha. O „vesmírny“ program sa postará občianske združenie Slovenské planetáriá v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA).

Práce na revitalizácii Dunajskej promenády sa začali začiatkom marca 2016, po tom, ako mesto na základe dohody zaviazalo investora do siedmich mesiacov opraviť existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi a do troch rokov vybudovať novú promenádu v tomto území, ktorej súčasťou budú aj planetárium a mediatéka.

Čítajte aj: Vynovená Dunajská promenáda má slúžiť všetkým. Mesto hľadá spoločné riešenie, prvoradá je bezpečnosť

Ilustračný obrázok

Dunajská promenáda
7
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM