Samospráva

Už nebudeme kráčať v tme! Hlavné mesto vymieňa osvetlenie v podchodoch

Bratislava modernizuje osvetlenie v podchodoch a hlavné mesto začalo s postupnou výmenou starých svietidiel za nové svietidlá s LED technológiou.

Ilustračný obrázok k článku Už nebudeme kráčať v tme! Hlavné mesto vymieňa osvetlenie v podchodoch
2
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Hlavné mesto začalo s postupnou výmenou starých svietidiel za nové svietidlá s LED technológiou. Tento mesiac bolo na zastávkach na Patrónke vymenených takmer 70 kusov svietidiel a ďalších cca 700 kusov sa aktuálne vymieňa v podchode na Hodžovom námestí.

Koniec tmy

Nové svietidlá sú už aj v podchode pre peších na Prievozskej ulici pri Rotunde a do konca roka mesto plánuje takto vynoviť aj ďalšie dôležité podchody v meste.

„Výmena starých svietidiel bola nevyhnutná a nové antivandal svietidlá s LED technológiou sú nielen efektívnejšie, ale aj podstatne úspornejšie a estetickejšie. Pôvodné svietidlá s bežnými žiarivkami či neónovými trubicami boli omnoho náročnejšie na údržbu a spotrebu,“ povedal vedúci oddelenia správy komunikácií Valér Jurčák.

Od pondelka 24. júla prebieha výmena 692 svietidiel v podchode na Hodžovom námestí, pričom práce by mali byť ukončené do konca prvého augustového týždňa. V tomto mesiaci boli zároveň vymenené svietidlá aj na zastávkach na Patrónke, pričom práce boli realizované od 10. júla do 23. júla a vymenených bolo 69 kusov svietidiel. Práce na výmene osvetlenia sa realizovali v nočných hodinách tak, aby bol minimálny dopad na cestujúcich čakajúcich na zastávkach.

Vyššia bezpečnosť

Nové osvetlenie prispeje k vyššej bezpečnosti občanov, ako aj k zvýšeniu ich komfortu na zastávkach či pri prechádzaní podchodom v nočných hodinách. S cieľom vyššej bezpečnosti a zníženia vandalizmu bude v oboch podchodoch inštalovaný aj kamerový systém s prepojením na Mestskú políciu Bratislava.

V tomto roku hlavné mesto plánuje takto vymeniť svietidlá aj v podchode na Dolnozemskej ceste pri Ekonomickej univerzite Bratislava a na Rusovskej ceste pri Záporožskej ulici. Postupne tak mesto plánuje vymeniť svietidlá vo všetkých objektoch podchodov hlavného mesta.

Používanie moderných technológií je dôležité nielen z hľadiska komfortu pre Bratislavčanov, ale aj z hľadiska zvýšenej energetickej úspory. LED žiarovky totiž oproti klasickým svetelným zdrojom ponúkajú celý rad výhod. Medzi ich najväčšie výhody patrí neporovnateľne vyššia životnosť a veľmi nízka spotreba.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM