Rôzne

Už aj pred budovou Národnej rady SR sa týči vianočný stromček

Pred slovenským parlamentom bol dnes (24. 11.) osadený vianočný stromček pôvodom z odštepného závodu Smolenice v lokalite Parina pri Horných Orešanoch.

Ilustračný obrázok k článku Už aj pred budovou Národnej rady SR sa týči vianočný stromček
4
Galéria
Zdroj: TASR

Štátny podnik Lesy SR v tomto roku zabezpečili okrem exkluzívnej vianočnej jedle na Grand Pallace v Bruseli aj krásny smrek pred budovou Národnej rady SR. Bratislava24.sk informoval Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Vianočný stromček

Vianočný strom, ktorý bol vo štvrtok (24. 11.) osadený pred slovenským parlamentom, bol zasadený pracovníkmi štátnych lesov v roku 1991. Pochádza z odštepného závodu Smolenice v lokalite Parina pri Horných Orešanoch.

Výsadba stromov v drevine smrek (Picea abies) a smrek pichľavý (Picea pungens) bola realizovaná na voľných plochách mimo lesa v objektoch stredisku chovu rýb, ktorý bol založený v roku 1876 grófom Móricom Pállfym.

„Stromčeky boli vysadené výhradne za účelom dopestovania vianočných stromov,“ uviedol generálny riaditeľ lesov SR Marian Staník.

„Keďže niektoré jedince neboli v mladšom veku vyrúbané a odrástli, vzhľadom na ich výšku a tvar koruny je možné ich použiť na väčšie odkryté miesta akými sú námestia prípadne preddvoria štátnych inštitúcií.“ Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR je výzvou do budúcnosti vytvoriť plantáže, na ktorých by sa pestovali stromy takýchto veľkých rozmerov.

Vianočný strom z Horných Orešian minulý týždeň putoval aj na hlavné námestie v Bruseli. Ten bude prvý krát zasvietený na Katarínu, teda 25. novembra.

Vianočný stromček pred budovu Národnej rady SR v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM