Alexandra Húsková Rôzne

Útulkom pribúdajú nechcené vianočné darčeky, plnia sa nechcenými psíkmi

Útulky z celého Slovenska hlásia v týchto dňoch zvýšený počet prijatých šteniat. Hoci situácia zatiaľ nie je taká alarmujúca ako po minulé roky, do konca januára ešte možno očakávať ďalšie zvýšené stavy nechcených zvierat.

Ilustračný obrázok k článku Útulkom pribúdajú nechcené vianočné darčeky, plnia sa nechcenými psíkmi
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z dôvodov môžu byť vyhodené vianočné „darčeky“, ktorých majitelia si to so starostlivosťou o živé zvieratká na konci sviatkov rozmysleli.

Rovnako môže ísť o nechcené šteniatka po jesenných háraniach sučiek, ktoré ich nezodpovední majitelia nedali sterilizovať, či choré šteňatá z nelegálnych chovov množiteľov. Tí sa ich po hlavnej sezóne predaja, čiže po Vianociach, zbavujú.

Celá táto situácia môže byť dôsledkom nesystémového riešenia zvieracej problematiky na Slovensku.

Jedným z takýchto smutných prípadov je aj rozkošná Stela, ktorá sa našla vyhodená na ulici už 26. decembra v Malackách, dokonca aj s celou výbavičkou – ružovou dečkou a granulami. Bezradné dvojmesačné šteniatko zachránilo združenie OZ Majme srdce, Stela už je dnes v Bratislave v dočasnej opatere, kde čaká na nový domov.

„Od našich 13 partnerských útulkov máme aktuálnu štatistiku, ktorá hovorí o viac ako 40 prípadoch vyhodených šteniatok po Vianociach, čo je však len zlomok reálneho čísla za celé Slovensko,“ hovorí právnička a aktivistka Zuzana Stanová z tímu Zvieracieho ombudsmana.

Prečítajte si aj: Sloboda zvierat radí: Ako môžete pomôcť vášmu psovi prežiť stres z novoročných os­láv?

Podľa nej si mnohí možno doteraz neuvedomili čo starostlivosť o živého tvora obnáša. Bohužiaľ, pri lacných šteniatkach od množiteľov je to ešte oveľa náročnejšie – často sú nevyliečiteľne choré a to, čo ich majitelia ušetria na ich kúpe, budú musieť vynaložiť na ich liečbu.

Problém množiteľov je dostatočne známy. Avšak čo si verejnosť neuvedomuje je, že okrem neetického rozmeru ide aj o skutočnú ekonomickú kriminalitu a nelegálny biznis, v ktorom lietajú milióny eur.

„Chovatelia šteniat bez papierov majú často minimálne náklady, vysoké zisky a tiež pozoruhodné úniky na daniach,“ uviedla Dorota Kráková.

Zvierací ombudsman upozornil na riziká kúpy šteniat od množiteľov aj pred Vianocami. Cieľom je vytvoriť tlak na tvorcov legislatívy, aby neregistrované chovy zakázali. Podľa odhadov sa ročne len zo Slovenska vyvezie až 100-tisíc šteniat.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM