Správy

Utečenecký tábor je len niekoľko kilometrov od obľúbeného nákupného centra Slovákov

Zatiaľ najbližšie k Bratislave je utečenecký tábor v Nickelsdorfe, blízko maďarskej obce Hegyeshalom, ako aj neďaleko Parndorfu, často navštevovaného nákupného centra Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku Utečenecký tábor je len niekoľko kilometrov od obľúbeného nákupného centra Slovákov
Zdroj: TASR

„Pokiaľ viem, v Burgenlande nie je zriadený žiadny iný tábor pre utečencov, len ten v Nickelsdorfe v okrese Neusiedl am See,“ uviedol starosta prihraničnej rakúskej obce Edelstal Gerald Handig.

Nickelsdorf, po maďarsky Miklóshalma, je prihraničnou obcou susediacou s Maďarskom.

Na otázku, či naše policajné orgány majú bližšie informácie o utečeneckom tábore v susednom rakúskom Burgenlande, odpovedala vedúca oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru Marianna Pavlíková.

Uviedla, že nie je v kompetencii slovenskej polície odpovedať na situáciu, ktorá sa vyskytuje mimo územia Slovenska. Čo sa týka opatrení slovenskej polície, pokiaľ ide o zamedzenie sekundárnej nelegálnej migrácie z Maďarska, tie boli prijaté okamžite, skonštatovala Marianna Pavlíková.

„Spočívajú vo zvýšenej frekvencii kontrol a bezpečnostno-represívnych akcií v prostriedkoch hromadnej dopravy, najmä medzinárodných vlakoch, autobusoch, ale aj na vytipovaných cestách a bývalých hraničných priechodoch na slovensko-maďarskej hranici,“ zdôraznila Pavlíková.

„Tieto kontroly a akcie sa vykonávajú v rámci kompenzačných opatrení a sú vykonávané so zapojením krajských riaditeľstiev Policajného zboru. Zároveň sú koordinované aj s bezpečnostnými orgánmi susedných štátov ako Maďarsko a Česko,“ uzavrela Marianna Pavlíková.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM