Správy Správy

Utečenci nie sú jednoliata skupina

Predstavitelia Bratislavskej župy priniesli na obecný úrad v rakúskej obci Wolfsthal základné hygienické potreby, ktoré sú určené pre žiadateľov o azyl. Je totiž úlohou samosprávy poskytnúť priestor pre aktivity neziskového sektora, ale aj jednotlivcov, ktorí prejavia ochotu pomáhať iným.

Ilustračný obrázok k článku Utečenci nie sú jednoliata skupina
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

„Problém masovej migrácie má dnes dve roviny. Prvá je politická, druhá je však ľudská. Našim cieľom je pomôcť najslabším z tých, ktorí opustili svoje domovy – ženám a deťom. Preto považujeme za potrebné poskytnúť im napríklad hygienické potreby, bez ktorých si dnes nevieme predstaviť každodenný život,“ povedala Barbora Oráčová, riaditeľka Kancelárie predsedu BSK a poslankyňa Miestneho zastupiteľstva Staré Mesto.

Na obecnom úrade v obci Wolfsthal zhromažďujú materiálnu pomoc pre utečencov. Tú môžu priniesť bežní ľudia, ale aj organizácie.

Starosta Gerhard Schödinger zástupcov Bratislavskej župy informoval, že do týchto dní už prichýlili dve rodiny utečencov a ďalších dvoch migrantov. Jedna z rodín pochádza z Afganistanu, druhá zo Sýrie.

„Utečenci nie sú jednoliata skupina, časť z nich má za sebou skutočne hlboký životný príbeh a neraz osobnú tragédiu. Príkladom je afganská rodina v obci Wolfsthal. Sú to vlastne šiesti súrodenci, ktorých mama zomrela pred štyrmi rokmi pri pôrode a otca zastrelili. Považujem za potrebné takýmto ľuďom pomôcť,“ uviedol počas návštevy rakúskej obce bratislavský vicežupan Igor Bendík.

Do iniciatívy Bratislavského samosprávneho kraja sa zapojil aj bratislavský Staromestský okrášľovací spolok. Cieľom dnešnej pomoci je vytvoriť priestor, aby sa naša spoločnosť postavila k utečeneckému problému racionálne.

Práve preto je potrebné, aby samosprávy na oboch stranách štátnej hranice intenzívne komunikovali a vznikol tak priestor pre efektívnu spoluprácu s rakúskymi partnermi. Spoločným cieľom všetkých strán totiž je, aby sme dokázali utečeneckú krízu zvládnuť.

Foto: Príprava tábora pre utečencov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM